# #

20 Ιουλ 2013

Τι «έδωσε» ο Σόιμπλε στον Τσίπρα...



Μπορεί ο Σόιμπλε να αναφέρθηκε με εντελώς απαξιωτικό τρόπο στον Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά με μια δεύτερη ματιά, η όλη στάση του δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο Γερμανός «αρχιεπόπτης», σε μια επίσκεψη πλήρως ενταγμένη στο πλαίσιο των αναγκών της προεκλογικής εκστρατείας για τις Γερμανικές εκλογές, εμφανίστηκε άτεγκτος με το θέμα του κουρέματος που δείχνει να περιμένει ο Σαμαράς, μετά το Σεπτέμβριο. Κι επιχείρησε να διασκεδάσει τις ... «διαδόσεις» (καρφώνοντας την κυβέρνηση που τον κάλεσε εδώ), οι οποίες φτάνουν ως τα αυτιά των γερμανών ψηφοφόρων και χαλάνε την προεκλογική «μόστρα».
 
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας τον οποίο ο Σόιμπλε δεν είδε, θέτει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα του ..
κουρέματος και των γερμανικών αποζημιώσεων.
 
Το θέμα του κουρέματος – έστω κι έτσι μετριοπαθώς όπως σύμφωνα με την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται - φέρνει σε διαμετρικά αντίθετη θέση τους Σόιμπλε και Τσίπρα, ενισχύοντας το αντιπολιτευτικό προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα, σε μια στιγμή που ο Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί ως το μοναδικό αντίπαλο δέος της Μέρκελ στην Ελλάδα, γιατί όχι και στην Ευρώπη. Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες μέρες από το συνέδριο, όπου στην εισηγητική του ομιλία, σημείωνε ακριβώς αυτό: «Η κυρία Μέρκελ και οι αυτουργοί της σημερινής πολιτικής πιστεύουν ότι είμαστε ο βασικός τους αντίπαλος. Μας αντιμετωπίζουν σαν τον βασικό τους αντίπαλο. Κάνουν ότι μπορούν για να μας διαβάλουν, να μας συκοφαντήσουν ως τυχοδιώκτες, να μας δυσφημίσουν. Γιατί πιστεύουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».
 
Από την άλλη, ο Τσίπρας, ο Γλέζος και ο ΣΥΡΙΖΑ εν γένει, πιστώνονται μια μικρή νίκη όσον αφορά το θέμα του κατοχικού δανείου. Την ώρα που η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία για το θέμα, γιατί έτσι της έχει διαμηνυθεί από την άλλη πλευρά, και οι Τσίπρας – Γλέζος αναδεικνύουν το θέμα, με την επίσκεψη στο Προεδρικό, με τον πλέον επίσημο και δημόσιο τρόπο, ο Σόιμπλε εμφανίζεται να αφήνει μια μικρή χαραμάδα.
 
Προφανώς, το πιθανότερο είναι να αποδειχτεί αύριο (βλ. μετά τις γερμανικές εκλογές) ότι ο Σόιμπλε είπε ό,τι είπε (ότι «πρέπει να δούμε την έγινε στην Ελλάδα» κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής) υπό το βάρος των εντυπώσεων της «εκκενωμένης» Αθήνας εξαιτίας της επίσκεψής του, και σύντομα αυτό να αποδειχτεί «είπα – ξείπα». Άλλωστε πριν λίγο καιρό οι επανορθώσεις γενικά και το κατοχικό δάνειο ειδικά, ήταν κάτιπου απέκλειε κατηγορηματικά.
 
Σε κάθε περίπτωση όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να έχει «βγει μπροστά» σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα ( ο Τσίπρας μίλησε για «ιστορικά αδικαίωτο αίτημα»), το οποίο ανέδειξε και έβαλε στο τραπέζι χωρίς καν να συναντήσει τον Σόιμπλε...

Μαρία Μητσοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.