# #

15 Ιουλ 2013

Το Μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι -Το Υπουργείο Υγείας

Η πρόεδρος της επιτροπής τιμών φάρμακων του υπουργείου υγείας, συμμετείχε στο συνέδριο ως ιδρυτικό μέλος της….με προφορική παρουσίαση η οποία αφορούσε τα μέτρα πολιτικής στο φάρμακο κατά τον προηγούμενο χρόνο. Λειτούργησε ως ιδιώτης αν και είχε θεσμική θέση στο υπουργείο ως πρόεδρος της επιτροπής τιμών φαρμάκων”[Γιάννης κερνάει - Γιάννης πίνει, κινέζικη παροιμία]
photo© elllo.org
photo© elllo.org
Μια απίστευτη διαδρομή χρήματος, που προέρχεται από φαρμακευτικές εταιρείες και χρησιμοποιείται για τη διοργάνωση συνεδρίων και την κάλυψη των εξόδων για τη συμμετοχή γιατρών του ΕΣΥ, αποκαλύπτει το πόρισμα – βόμβα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μετά τον έλεγχο που έγινε για διεθνές συνέδριο στο Βερολίνο, τον Νοέμβριο του 2012.
Στο συνέδριο αυτό όπως αποδείχθηκε δεν συμμετείχαν μόνο ...
γιατροί του Ε.Σ.Υ – με όλα τα έξοδα πληρωμένα – αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου υγείας. Ένα από αυτά είναι ο προϊστάμενος της διεύθυνσης φαρμάκων και φαρμακείων και μέλος της επιτροπής τιμολόγησης και αποζημίωσης του υπουργείου υγείας, ο οποίος όπως αποδείχθηκε από την έρευνα είναι ταυτόχρονα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα στον οποίο καταλήγουν οι δωρεές των φαρμακευτικών εταιρειών. Ταμίας στον ίδιο φορέα είναι στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας.
Στο πόρισμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Συμμετέχει σε ένα φορέα του οποίου οι δράσεις χρηματοδοτούνται κατά ένα αδιευκρίνιστο στον παρόντα έλεγχο, ποσοστό από χορηγίες φαρμακευτικών εταιρειών και λοιπές δωρεές. Στο οποίο ΔΣ του φορέα που συμμετέχει έχει εκλεγεί στην θέση του ταμία στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα διαβιβασθέντα στοιχεία”
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης μέλος του φορέα αυτού, που λαμβάνει δωρεές μέσω μη κυβερνητικής οργάνωσης είναι και δεύτερο στέλεχος του υπουργείου υγείας το οποίο παραιτήθηκε από την θέση του μετά την εκδοσή του εν λόγω πορίσματος.
“Η πρόεδρος της επιτροπής τιμών φάρμακων του υπουργείου υγείας, συμμετείχε στο συνέδριο ως ιδρυτικό μέλος της….με προφορική παρουσίαση η οποία αφορούσε τα μέτρα πολιτικής στο φάρμακο κατά τον προηγούμενο χρόνο. Λειτούργησε ως ιδιώτης αν και είχε θεσμική θέση στο υπουργείο ως πρόεδρος της επιτροπής τιμών φαρμάκων”, αναφέρει το πόρισμα.
Στο πόρισμά του ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης ζητεί να εξεταστεί αν ο προϊστάμενος της διεύθυνσης φαρμάκων και φαρμακείων έχει λάβει αποφάσεις ευνοϊκές για τις 7 φαρμακοβιομηχανίες που προκύπτει ότι χρηματοδοτούν τον φορέα στον οποίο είναι μέλος.
Όπως αναφέρεται μάλιστα στην έκθεση τα δυο στελέχη δεν είχαν ενημερώσει ως όφειλαν την τότε ηγεσία του υπουργείου υγείας για την συμμετοχή τους στο συνέδριο. Στην γνωμοδότηση του ο γενικός επιθεωρητής αναφέρει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει ο προϊστάμενος της διεύθυνσης φαρμάκων και φαρμακείων επηρεάζουν τόσο την φαρμακευτική δαπάνη όσο και την φαρμακευτική αγορά και κατά συνέπεια την ροή χρηματοδότησης του φορέα όπου ανήκει.
Στο πόρισμα σημειώνεται: “Θα πρέπει να εξεταστεί από το υπουργείο Υγείας το σύνολο των προαναφερομένων πράξεων κατά την τελευταία διετία για το ενδεχόμενο ύπαρξης ασυμβίβαστου της θέσης, που κατέχει στο υπουργείο ως προϊστάμενος της …και ως μέλος …”
Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Υγείας και για τον τρόπο που συμμετείχαν γιατροί του ΕΣΥ στο επίμαχο συνέδριο, που πιθανότατα δεν είναι το μοναδικό που έχουν διοργανώσει με δικά τους χρήματα φαρμακευτικές εταιρείες.
Οι περισσότεροι γιατροί επέλεξαν να απουσιάσουν τις ημέρες του συνεδρίου από την υπηρεσία, με κανονική άδεια, αποφεύγοντας να ζητήσουν εκπαιδευτική άδεια και να δηλώσουν ως όφειλαν τη συμμετοχή τους στο συνέδριο. Κάποιοι μάλιστα, πήραν αναρρωτική άδεια. Το πόρισμα τις επόμενες μέρες αναμένεται να διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ για να γίνει οικονομικός έλεγχος στους εμπλεκόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.