# #

21 Απρ 2012

Τι μισθό θα παίρνω από τον Ιούνιο;





 Αν όπως όλα δείχνουν υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις, από τον Ιούνιο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, θα υποχρεωθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους έναντι μειωμένων αποδοχών τουλάχιστον κατά 15%.


 Σύμφωνα με δημοσίευμα του fpress.gr, οι εργαζόμενοι ωθούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρισκόμενοι σε μειονεκτική θέση.
 Η ανυπαρξία υπογεγραμμένης συλλογικής σύμβασης (ή κλαδικής ή επιχειρησιακής) επιτρέπει στον εργοδότη να προχωρήσει μονομερώς σε μειώσεις μισθών μέσα από τα ακόλουθα τεχνάσματα:

1. Την μη καταβολή σειράς επιδομάτων μεταξύ των οποίων και το επίδομα γάμου.


2. Την μην καταβολή του βασικού μισθού που προβλέπει η κλαδική σύμβαση και προσγείωση του βασικού μισθού με βάση τα νέα χαμηλότερα όρια την Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.


Και μόνο αυτοί οι δύο όροι, είναι αρκετοί για να συμπιέσουν τις αποδοχές ενός εργαζόμενου από 22% έως 40% ανάλογα με τα επιδόματα που προβλέπει η κάθε κλαδική σύμβαση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις των εμποροϋπαλλήλων με τους εργοδότες τους.

Μια εξαιρετικά κρίσιμη διαπραγμάτευση καθώς στον κλάδο –παρά τις αθρόες απολύσεις- εξακολουθούν να απασχολούνται περί τα 400.000 άτομα.

Επίσης, ανοίγουν οι διαπραγματεύσεις για τους εργαζόμενους στα επισιτιστικά επαγγέλματα, έναν επίσης μεγάλο κλάδο όσον αφορά στον αριθμό των εργαζομένων. Η 3η εξαιρετικά κρίσιμη διαπραγμάτευση έχει να κάνει με τον κλάδο των ξενοδοχείων.
http://www.newsnow.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.