10 Μαρ 2012

Ας πουν χωρίς περιστροφές οτι αυτό που έχει συμβεί είναι η επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας με αυτούς στο τιμόνι κι ας αφήσουν τους ψευτικους πανηγυρισμούς...


"Στη βοή των γκρεμών" η Ελλάδα μετα το PSI

-Ψέμα η "βιωσιμότητα"

"Γι' αυτούς, είπαν, ο καπνός της θυσίας, και για μας της φήμης ο καπνός, αμήν"
Οδ.Ελύτης


Ας  πουν επιτέλους και καμια αλήθεια.
Ας ομολογήσουν την αποτυχία.
 Ας  πουν χωρίς περιστροφές  οτι αυτό που έχει συμβεί είναι η επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας με αυτούς στο τιμόνι κι ας αφήσουν τους ψευτικους πανηγυρισμούς.

 Θα μου πείτε γίνονται αυτα τα πράγματα και μάλιστα πριν από κρίσιμες εκλογές;

 Ε, όχι βέβαια. Ο κανόνας τους παραμένει πάντα το ψέμα και η παραπλάνηση και οχι η αλήθεια.

Η Ελλάδα προχώρησε σε αναδιάρθρωση χρέους με ντροπιαστικούς όρους, που μόνο στο όνομα ήταν εθελοντική και η απόδειξη είναι ότι... ενεργοποιήθηκαν και θα πληρωθούν τα CDSs παρα τις αντιθετες εκτιμήσεις που είχε κάνει λίγους μήνες πριν ο κ.Βενιζέλος, λέγοντας οτι η επιλεκτική χρεοκοπία δεν θα τα ενεργοποιήσει .

 Η παγκόσμια αρχή των κατόχων παραγώγων(ΙSDA) κήρυξε και επίσημα τη χώρα σε χρεοκοπία διαπιστώνοντας πιστωτικό γεγονός.

Mετά από αυτη την εξέλιξη, και παρά τις εκτιμήσεις που τον καιρό του 1ου μνημονίου μας έλεγαν οτι η Ελλάδα θα έβγαινε άμεσα ίσως και το 2011(!) στις αγορές και κατόπιν το ανέβαλαν για λίγο αργότερα στο 2013 ή 2014, η Ελλάδα θα μείνει για άγνωστο χρονικό διάστημα το λιγότερο 10 χρόνων εκτός αγορών, εξαρτώμενη από τη χρηματοδότηση και φυσικά τους εκβιασμούς της τρόικας και της ΕΕ.

Ακόμη κι αν ο στόχος να φτασει το 2020 το χρέος στο 120% του ΑΕΠ επιτευχθεί-που δεν υπάρχει καμιά περίπτωση με την ύφεση να καλπάζει- η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγεί στις αγορές το 2020 αφού ως γνωστόν δεν υπάρχει καμία χωρα στην Ευρωζώνη με χρέος 120% που να δανείζεται από τις αγορες σήμερα με λογικά  επιτόκια που να καθιστούν την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της βιώσιμη.

Επομένως το χρέος της Ελλάδας, ακόμη κι αν οι διαβεβαιώσεις και οι σχεδιασμοί από θαυμα εκπληρωθούν, δεν γίνεται βιώσιμο. Και το ίδιο ακριβώς πιστεύουν και οι αγορές.
Λεγαμε στο προηγούμενο ποστ οτι οι αγορές μπορεί να είναι ό,τι είναι αλλά δεν μπορούν να πουν ψέμματα για το τι πιστεύουν.
 Κι αυτό γιατί ό,τι λένε το λένε πληρώνοντας, ποντάροντας και ρισκάροντας. Για παράδειγμα στο ζήτημα των CDSs, παρα την απάντηση του ISDA την περασμενη εβδομαδα που έλεγε οτι δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός, είχαμε πει οτι το γεγονός οτι οι τιμες των CDSs παρέμεναν σε πολύ ψηλά επίπεδα έδειχνε τη βεβαιότητα όσων επένδυαν σε αυτά οτι θα πληρωθούν.
Πράγμα που έγινε με την ενεργοποίηση τους χθες.
Τωρα την πρωτη κιόλας μερα της ανταλλαγής ομολόγων οι αγορές αποτίμησαν τα νεα κουρεμένα ομολογα σε τιμή πολύ χαμηλότερη(15%) της τιμής έκδοσής τους. Αυτό δε σημαίνει τίποτε λιγότερο από το ότι απλά δεν πείστηκαν καθόλου για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

 
Κι αν ρωτατε, τότε γιατί οι πιστωτες δέχτηκαν τη συμφωνία ανταλλαγής -ο κ.Βενιζέλος λέει ψέματα πως αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη τους στην επιτυχία της σταθεροποίησης, βιωσιμότητας και μείωσης του  χρέους-, η απάντηση είναι επίσης απλή. Το έκαναν διότι δεν είχαν άλλη καλύτερη επιλογή, τη στιγμή μάλιστα που η Ελληνική πλευρά τους πρόσφερε για δικούς της λόγους ενα πολύ συμφέρον γι αυτούς ντηλ που δεν ηταν δυνατόν να αρνηθούν.

1.Ενα ικανοποιητικό κουρεμα που θα ηταν πολύ μεγαλύτερο σε περίπτωση πτώχευσης 2. Πέρασμα στο Αγγλικό δίκαιο που ο Ν.Ρουμπινί θεώρησε απίστευτο δώρο, αφού τους εδωσε το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημιώσεις με βάση το δικαιο της Αγγλίας σε δικαστήρια του Λουξεμβούργου που ως γνωστό είναι άχαστο παιχνιδι για τους πιστωτές, αλλά και αφαίρεσε από την Ελλάδα το δικαίωμα να μετατρέψει σε δραχμές το χρέος αν επέλεγε να φυγει από το ευρώ.

3. Εγγυήθηκε τη σωτηρία και των Ελληνικών τραπεζών και των διοικήσεών τους με δεκάδες δις κι επομένως θα ήταν παράλογο αυτές να αρνηθούν να συμμετέχουν, ενω με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε άμεσα μια αλυσίδωτή αντίδραση σε περίπτωση δυσκολίας στην ανακεφαλαίωσή τους που θα επηρρέαζε όλο το Ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα. Στις Ελληνικες τράπεζες μάλιστα  υποσχέθηκε σκανδαλωδώς οτι θα καλυφθούν οι οποιεσδήποτε ζημίες από το PSI από την εξαίρεση τους από τη φορολογία για πολλά (20;) χρόνια!! Τους φορους βεβαια που δεν θα πληρώσουν εκείνες ξερουμε καλά ποιος θα τους φορτωθεί.

4. Πρόσφερε στους πιστωτες, τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους τους βιομηχάνους και επενδυτές μια χώρα ξεφραγο αμπέλι για να επενδύσουν και να κερδοσκοπήσουν άγρια.
Μόνο ηλίθιος(και μιλάμε βεβαια για τους μεγαλοεπενδυτές τραπεζίτες και funds κι όχι για μικρούς ιδιώτες ή Ταμεια) θα έλεγε όχι σε τέτοια προσφορά
.

 Η για να το πουμε πιο σωστά ίσως και κάποιος που θα μπορούσε να δεί σοφά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα προτιμούσε να ποντάρει σε μια πραγματικά υγιή οικονομία. Τετοια στοιχεία όμως οι καπιταλιστές που ενδιαφέρονται μόνο για το βραχυπρόθεσμο κέρδος δεν έχουν. Εννοείται νομίζω οτι οι κάτοχοι ομολόγων που τα είχαν καλύψει με ασφάλιστρα CDSs δεν είχαν λόγο να συμφωνήσουν αφου θα πληρωνόντουσαν με το παραπάνω.

Για μας τώρα το τοπίο είναι αυτό που ξεραμε, μόνο πολύ χειρότερο. Όπως είπαμε και στην αρχή αυτό που έκαναν εδώ και δυο χρόνια οι "σωτήρες" ήταν να πάρουν όλα τα μέτρα που μπορούσαν για να φορτώσουν τις ευθύνες και τις συνέπειες της χρεοκοπίας που από τότε ήταν υπαρκτή και ορατή στις πλάτες αυτών που δεν 'έφταιγαν.


 Η άγρια λιτότητα λοιπόν όχι μόνο δε θα εγκαταλειφθεί αλλά θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει, τα έσοδα θα εξακολουθήσουν να μειώνονται και οι στόχοι να αποκλίνουν και να απαιτούν νεα μέτρα κ.ο.κ. Επίσης οι δεσμεύσεις που εχει αναλάβει με το 2ο μνημονιο η Ελλάδα ειναι τέτοιες που μόνο λόγω εκλογών θα αργήσουν ίσως λίγο οι θλιβερές ανακοινωσεις νεων μετρων, απολύσεων, εκποίησης δημόσιας περιουσίας κλπ.

 Οσο για την "ανάπτυξη" θα είναι ένα ωραίο προεκλογικό δόλωμα, μια Βαβέλ από ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις για όσους δεν αντέχουν να αντικρύσουν την αλήθεια και τις ευθύνες τους. Μόνο που κάποτε τα πυροτεχνήματα που πετάνε θα  κάψουν το ίδιο το καπιταλιστικό τους σπίτι.

Μετά από όλα αυτά  η "πολιτική ηγεσία του τόπου", η συγκυβερνηση ΠΑΣΟΚ,ΝΔ αντι να ζητήσει συγνώμη από το λαό για τα ψέματα και την απόλυτη απόκλιση από τους στόχους και την αποτυχία των προβλέψεων σε όλα πανηγυρίζει προκλητικά.

 Κι όπως είδα να γράφει πολύ ωραία στο τουίτερ της η φίλη δημοσιογράφος Β.Σιούτη " Ο Τρικούπης είπε "δυστυχώς" πριν το επτωχεύσαμε, αυτοί εδω έστησαν πανηγυρια"!

Ως πότε θα τους ανεχόμαστε και δολοφόνους και σωτήρες άραγε; 


Υ.Γ. Είπαμε χθες οτι αν ενεργοποιηθούν όπως δειχνουν τα CDSs θα βρεθούμε σε αχαρτογράφητη περιοχή. Σημερα το είδα να το γράφουν κι άλλοι:
"Βρισκόμαστε σε ένα αχαρτογράφητο πεδίο. Αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος", σχολιάζει από την πλευρά του ο Holger Schmieding, επικεφαλής αναλυτής της Berenberg Bank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.