# #

14 Ιουλ 2011

Fitch: Αξία ταπετσαρίας έχουν πλέον τα ελληνικά ομόλογα!



ImageKάτω από το επίπεδο των ομολόγων της Αργεντινής έριξε η Fitch τα ελληνικά ομόλογα την επομένη των δηλώσεων Βενιζέλου για "επιλεκτική χρεοκοπία" και το υπουργείο Οικονομικών είχε αρκετό χιούμορ για να ρωτήσει γιατί υποβαθμίστηκαν σε επίπεδο "ταπετσαρίας" τα ελληνικά ομόλογα με πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες, από «Β+» σε «CCC» και με το χρέος μας πλέον να θεωρείται "υψηλού κινδύνου".


O διεθνής οίκος αξιολόγησης δικαιολόγησε την απόφασή του αναφέροντας ότι αυτή βασίστηκε στα συμπεράσματα της τέταρτης έκθεσης προόδου του ελληνικού προγράμματος από το ΔΝΤ, καθώς και στην απουσία ενός νέου, πλήρως χρηματοδοτούμενου και αξιόπιστου προγράμματος για την Ελλάδα.


H Fitch υποβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση, από "Β" σε "C"
Περιέργως λίγο μετά την ανακοίνωση και της νέας αυτής υποβάθμισης, το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε με δελτίο τύπου. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:


"Σε συνέχεια μιας σειράς πρόσφατων υποβαθμίσεων στην ευρωζώνη, ο Οίκος Fitch υποβάθμισε σήμερα και το ελληνικό δημόσιο χρέος σε "CCC".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fitch, η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί το τελικό σχήμα του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδος μέχρι τα μέσα του 2014, με νέο δάνειο της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, καθώς και το οριστικό σχήμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

 Όπως όμως αποφάσισε το Eurogroup την Δευτέρα, το νέο πρόγραμμα θα έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν τις 15 Σεπτεμβρίου οπότε και πρέπει να καταβληθεί η νέα δόση στην Ελλάδα, ενώ το ακριβές σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται τώρα μέσα από εντατικές διαδικασίες και πάντα μέσα στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup που λήφθηκε παρουσία της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Είναι συνεπώς άξιο απορίας γιατί η Fitch προέβη στην σημερινή ανακοίνωσή της, παρότι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι ήδη και αποφασισμένο και γνωστό.
Η σημερινή απόφαση της Fitch δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα απαντηθεί εκ των πραγμάτων μόλις τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα. "

Έλα ντε! Πως είναι δυνατόν να μας υποβαθμίζουν σε CCC ενώ η "επιλεκτική χρεοκοπία" είναι καλό για την ελληνική οικονομία, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση και Ευρωπαίοι καραγκιόζηδες που "έχουν χάσει τη μπάλα" και δεν ξέρουν τι δηλώνουν σε ημερήσια βάση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.