# #

15 Ιουλ 2011

Θλιβερό, κ.Μυλωνέρο, να λαϊκίζουν νέοι άνθρωποι…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε.Α ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.ΜΥΛΩΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΑΔΟ

ΑΡΑΓΕ, ΓΙΑΤΙ Ο ΑΠΟΠΕΜΦΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΟΥΣΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ Δ.ΜΥΛΩΝΕΡΟΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε. ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ ΜΗ ΥΛΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ Δ.Σ.;

Ο αντιπρόεδρος της Μονομετοχικής Ανώνυμης Δημοτικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιο.Πα. και Εκμετάλλευσης Αμμορυχείων Δίου-Ολύμπου (με διακριτικό τίτλο Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε.), Δημοτικός Σύμβουλος Θεόδωρος Τζίκας, έδωσε απάντηση σε πρόσφατη ανακοίνωση του αποπεμφθέντος από την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη Δ.Δίου-Ολύμπου, Δημήτρη Μυλωνέρου, ως ακολούθως:
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΤΖΙΚΑ
Μετά την ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβούλου Δ.Μυλωνέρου που αφήνει αιχμές και εκτοξεύει κατηγορίες εναντίον μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε., είμαι υποχρεωμένος ως αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης και εισηγητής του προϋπολογισμού να απαντήσω και να βάλω τα πράγματα στη θέση τους.
Στο κείμενό του o αποπεφθείς από την ομάδα της πλειοψηφούσας παράταξης Δ.Δίου-Ολύμπου κ. Μυλωνέρος Δ. (και εντέχνως μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο) προσάπτει κατηγορίες σε Δημοτικούς Συμβούλους (εννοώντας εκείνους που ψήφισαν τον προϋπολογισμό της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε.) λέγοντας ότι προκαλούν το κοινό αίσθημα «ψηφίζοντας ένα τέτοιο προκλητικό προϋπολογισμό επιχείρησης».
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ  Ή ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.
Ο κ. Μυλωνέρος εντέχνως ...
επιχειρεί να προσάψει κατηγορίες υποκρινόμενος ότι αγνοεί πως τα ποσά που αναγράφονται στον προϋπολογισμό, δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιούνται όλα στο ακέραιο, αλλά αναλόγως με τις ανάγκες μπορεί π.χ. μια δημοτική επιχείρηση να χρησιμοποιήσει ένα τμήμα της ή και καθόλου.
Πρόκειται λοιπόν για προϋπολογισμό, δηλαδή τι έσοδα ενδεχομένως θα έχουμε αλλά και τι έξοδα ενδεχομένως θα κάνουμε. Είναι μια πρόβλεψη  η οποία στο ασαφές φετινό οικονομικό περιβάλλον, μπορεί να έχει αποκλίσεις και στα έσοδα αλλά και στα έξοδα. Δεν είναι Ισολογισμός ή απολογισμός.
Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουμε αναμορφώσεις κατά τη διάρκεια του έτους, προβλέπουμε τα ανώτατα όρια στα μεταβλητά κονδύλια και έχουμε κατά νου να μην τα φτάσουμε. Έτσι γίνονται οι προϋπολογισμοί στις περισσότερες Ανώνυμες Εταιρείες.
Ο κ. Μυλωνέρος λοιπόν, μας δίνει την αίσθηση ότι εντέχνως και με λαϊκίστικο τρόπο επιχειρεί να αφήσει αιχμές και κατηγορίες προκειμένου να δείξει ότι δήθεν η Διοίκηση της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε.,  αλλά και οι Σύμβουλοι που ενέκριναν τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Επιχείρησης, σε περίοδο κρίσης για το Δήμο, εγκρίνουν να γίνονται κάποιες σπατάλες.
Εμείς, ως διοίκηση της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε. του απαντάμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ασκούμε χρηστή διοίκηση. Κι αυτό θα φανεί στον απολογισμό που θα παρουσιάσουμε στο τέλος της περιόδου, προς τους Δημότες μας.
Ας δούμε λοιπόν τις ενστάσεις του.
ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Ως προς τα προϋπολογιζόμενα έξοδα, παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Μυλωνέρος συνεχίζει, με τον τρόπο του, να αφήνει να αιωρούνται κατηγορίες για σπατάλες…
Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να επαναλάβουμε αφενός μεν ότι η Διοίκηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου κατήργησε εξ’ αρχής της θητείας της όλα τα κινητά, από αυτό του Δημάρχου μέχρι και τα κινητά Αντιδημάρχων, συνεργατών κλπ., αφετέρου δε ότι από το προϋπολογιζόμενο ποσό προβλέπεται να εγκατασταθεί το σύστημα σύζευξης μέσω κινητής τηλεφωνίας  μεταξύ του αμμορυχείου Λιτοχώρου με το αμμορυχείο της Βροντούς στο οποίο δεν υπάρχει σύνδεση με τον ΟΤΕ λόγω της απομακρυσμένης θέσης του.
ΕΞΟΔΑ ΤΑΞΙΔΙΩΝ
Ως προς τα προϋπολογιζόμενα έξοδα ταξιδιών, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόθεση για να γίνουν ταξίδια.  Επειδή όμως υπάρχει ανάγκη για νέο εξοπλισμό, να γίνει π.χ. κάποιο ταξίδι για επιτόπου ενημέρωση και έρευνα αναγκαίων μηχανημάτων εκ μέρους των τεχνικών και της Διοίκησης, είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό, ώστε στη συνέχεια να γίνουν όλες οι διαδικασίες για εξασφάλιση μηχανημάτων, μέσω διαγωνισμού, έπρεπε να προϋπολογίσουμε αυτά τα έξοδα.
Επίσης έχει καταστεί αναγκαίο να μεταβούν εκπρόσωποι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να ερευνήσουν για νέες αγορές (πέρυσι η Δ.Ε.Α.Λ. Α.Ε. πούλησε υλικά ακόμη και στην Κω). Τέλος, ουκ ολίγες φορές είναι απαραίτητο να μεταβαίνουν εκπρόσωποι της Επιχείρησης στην Αθήνα, προκειμένου να λύσουν τα ζητήματα που αφορούν το Βιο.Πα. Λιτοχώρου στα αρμόδια Υπουργεία.  
ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ
Ως προς τα προϋπολογιζόμενα έξοδα για διαφήμιση, πρέπει να πούμε ότι ναι η Διοίκηση της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε. προσανατολίζεται να διαφημίσει το Βιοτεχνικό Πάρκο Λιτοχώρου, ώστε, μετά και από τις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί, να γίνουν αγορές γης από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και να σημειωθεί σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή του Βιοτεχνικού Πάρκου.
Άραγε, κ. Μυλωνέρο, είναι κακό να διαφημιστεί το Βιοτεχνικό Πάρκο Λιτοχώρου, το μοναδικό Βιοτεχνικό Πάρκο που έχει η Πιερία, και να αναπτυχθεί η περιοχή, ώστε και ο Δήμος να έχει πολλαπλάσια κέρδη από το όποιο ποσό δοθεί για διαφήμιση, αλλά και επιχειρηματίες να εγκατασταθούν στην περιοχή μας και να υπάρξουν οφέλη ανάπτυξης για το Δήμο και τους Δημότες;
ΔΩΡΕΕΣ
Τα προηγούμενα χρόνια, προ του Καλλικρατικού Νόμου, υπήρχε η δυνατότητα των δωρεών και αυτές ανέρχονταν κατά μέσο όρο στο ποσό των € 70.000 ετησίως. Πλέον η εναρμόνιση με τις επιταγές του Καλλικρατικού Νόμου επιτρέπει συγκεκριμένους τρόπους και προϋποθέτει την απόδειξη οφέλους για την Επιχείρηση.
Για αυτό τον λόγο προϋπολογίσαμε σαφώς μικρότερο ποσό της τάξης των 15.000 ευρώ,  από το οποίο € 8.000 ήδη διατέθηκαν για την, αν μη τι άλλο, επιτυχημένη διαφημιστική προβολή της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε. στη διοργάνωση του OLYMPUS MARATHON, που προσέλκυσε χιλιάδες επισκέπτες στον τόπο μας.
ΚΑΛΕΣΜΑ Δ.ΜΥΛΩΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ;
Στο κείμενο του κ. Μυλωνέρου αναγράφονται κι άλλα ποσά και αφήνεται να εννοηθεί ότι θα γίνουν σπατάλες στη Δημοτική Επιχείρηση, γι αυτό και ο διαγραφείς από την πλειοψηφούσα παράταξη, τέως Αντιδήμαρχος, καλεί τη Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης να μην εφαρμόσει τον προϋπολογισμό!!!
Συγκεκριμένα, γράφει: «Καλώ τη διοίκηση ώστε και μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού να μην προβεί στην υλοποίησή του».
Ίσως, κ. Μυλωνέρο, θα θέλατε να διορθώσετε λέγοντας ότι καλό είναι η Διοίκηση να προσπαθήσει να επιτύχει όσο γίνεται υψηλότερους στόχους στα έσοδα και όσο γίνεται χαμηλότερα επίπεδα στις δαπάνες. Σε αυτή την περίπτωση θα θεωρούσαμε καλοπροαίρετες τις προτροπές σας καθώς θα συμβάδιζαν με την ήδη εφαρμοζόμενη, από την αρχή του έτους, πολιτική περικοπών.
Κύριε Μυλωνέρο, ο προϋπολογισμός για το 2011 έχει ψηφιστεί και από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Α.ΔΟ. Α.Ε., αλλά και από τη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας. Συνεπώς είναι υποχρέωση της Διοίκησης να τον υλοποιήσει.
Εσκεμμένη μη συμμόρφωση με τις γενικές κατευθύνσεις του θα καθιστούσε τη Διοίκηση και το Διοικητικό Συμβούλιο υπόλογους και τα κονδύλια μη αποδεκτά από τις επιβλέπουσες αρχές (Επίτροπος). Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το έχετε υπ’ όψη σας κύριε Μυλωνέρο.  Αναγράφετε οικονομικές σπουδές στο βιογραφικό σας άλλωστε˙ έτσι δεν είναι; Πώς μας καλείτε να μην υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα αυτά που είπατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και πολλά απ’ αυτά που γράφετε στην ανακοίνωσή σας, τα λέτε και τα γράφετε κάνοντας λαϊκισμό, αλλά και για εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. Είναι όμως θλιβερό, κ. Μυλωνέρο, να λαϊκίζουν νέοι άνθρωποι…
Αυτά προς το παρόν. Αν χρειαστεί όμως, δηλαδή αν προκληθούμε ξανά, θα επανέλθουμε και μάλιστα με πεπραγμένα ή μη της σύντομης θητείας σας...
Θεόδωρος Τζίκας
Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε.
Δημοτικός Σύμβουλος
Δ.Δίου-Ολύμπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.