# #

30 Ιουλ 2011

Χοντρές περικοπές μισθών στο Δημόσιο επιβάλλει η τρόικα



thumb
Οι τεχνικές μαδήματος (του δημοσίου υπαλλήλου) φαίνεται ότι δεν έχουν τέλος.
 Μετά τα χαράτσια, τις φοροεπιδρομές, τις εισφορές, το τσεκούρεμα των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, έρχονται και άλλες επινοήσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για πελέκημα του εισοδήματος.
 Το νέο κόλπο έχει την κωδική ονομασία Νέο Γενικό Μισθολόγιο και οι λεπτομέρειές του θα τεθούν υπό... διαβούλευση στις αρχές Αυγούστου.


Οι επιδιώξεις, ωστόσο, του νέου νόμου είναι σαφείς:
 Περικοπές - περικοπές -περικοπές. 
Μια ακόμη βασική επιδίωξη του νέου νόμου είναι η διασφάλιση των πραιτωριανών του συστήματος, καθώς για κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα υπάρξουν ειδικά μισθολόγια.

 Γιατί, προφανώς, όπως είναι από την αρχαιότητα γνωστό, κάποιοι είναι πιο... ίσοι από τους ίσους.
Ήδη έχουν γραφτεί αρκετά δημοσιεύματα για σύνδεση του μισθολογίου με το βαθμολόγιο, κάτι που πράγματι ισχύει, αφού η βαθμολογική προαγωγή του υπαλλήλου θα συμβαδίζει με τη μισθολογική του εξέλιξη, η οποία θα είναι προϊόν «αντικειμενικών κρίσεων», με όση σημασία μπορεί να έχουν για την πασίγνωστη νεοελληνική - μεταδικτατορική - πραγματικότητα αυτές οι δυο λέξεις.
Σε κάθε περίπτωση (εκτός των πραιτωριανών) οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσα από το νέο μισθολόγιο θα δουν τις αμοιβές τους να...
περικόπτονται και τη ζωή τους να δυσκολεύει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες (και τους σχετικούς πίνακες που έχει στη διάθεσή του το «Π»), το πετσόκομμα των μισθών θα κυμαίνεται σε ετήσια βάση από 519 έως και 1.100 ευρώ.
Στο νέο μισθολόγιο προβλέπεται κατάργηση επιδομάτων. Αυτή η κατάργηση, ωστόσο, δεν σημαίνει το τέλος των μισθολογικών διαφοροποιήσεων, καθώς θεσπίζεται η προσωπική μισθολογική διαφορά, η οποία θα προκύπτει ύστερα από εξέταση και κρίση των προσόντων και της απόδοσης (και των διασυνδέσεων, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οι καχύποπτοι).
Κατά τα λοιπά:
♦ Οι βαθμοί των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμαίνονται από 5 έως 8 και οι αποδοχές που θα απορρέουν απ’ αυτούς τους βαθμούς (κλιμάκια) θα ισορροπούν προς τα κάτω.
♦ Τα επιδόματα που θα διατηρηθούν, είναι αυτά του οικογενειακού, των σπουδών, της θέσης ευθύνης, ειδικών συνθηκών και παραμεθορίου.
♦ Οι βασικοί μισθοί, ωστόσο, οι ιθύνοντες έχουν προβλέψει ειδική ρύθμιση, με την
οποία θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ώστε αυτές να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα!!!
Στο Νέο Γενικό Μισθολόγιο αναζητείται φόρμουλα για να ενταχθεί κα ι το υπουργείο Παιδείας με αντιστοίχιση των βαθμών των εκπαιδευτικών με τους βαθμούς του Ενιαίου Μισθολογίου. Βασικό πρόβλημα, λέει η κυβέρνηση, είναι ο τρόπος κρίσης των καθηγητών. Η πραγματικότητα είναι ότι αναζητείται τρόπος να μην αυξήσουν τις αμοιβές σε μια πολυπληθή και με πανεπιστημιακή μόρφωση ομάδα δημοσίων υπαλλήλων.
Το... ταβάνι
Ο μέσος όρος ανώτατης αμοιβής στους βασικούς μισθούς των υπαλλήλων στο Δημόσιο αγγίζει τα 2.050 ευρώ.
Την ίδια ώρα ο ανώτατος μισθός εξόδου των ΔΥΠΕ θα φθάνει τα 2.700 ευρώ, των ΔΥΤΕ τα 2.500 ευρώ, των ΔΥΔΕ τα 1.600 ευρώ και των ΔΥΥΕ τα 1.500 ευρώ.
Οι ριγμένοι
Με μια πρώτη ανάγνωση, ριγμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι της υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σημειώνουμε ότι οι κατηγορίες αυτές αποτελούν το 44% περίπου των δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ και την τρόικα, η αύξηση στον μισθό, πάντα με την ενσωμάτωση των επιδομάτων ενός πρωτοδιοριζόμενου, για δημοσίους υπαλλήλους:
♦ υποχρεωτικής εκπαίδευσης, φθάνει το 9,77%, ενώ ύστερα από 35 χρόνια υπηρεσίας θα αποχωρήσει με αύξηση κατά 16,47% σε σχέση με το παλαιό μισθολόγιο. Την ίδια στιγμή η ΑΔΕΔΥ για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων ζητά αύξηση 20,96% για τον νεοδιοριζόμενο καθώς και αύξηση κατά 42,38% για την αποχώρησή του,
♦ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φθάνει μόλις στο 3,37% (εδώ θα πέσει και το πολύ κλάμα), σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας, ενώ ο μισθός αποχώρησής του σημειώνει αύξηση κατά 9,36%. Η ΑΔΕΔΥ έχει προτείνει αύξηση κατά 24,34% και 46,18% αντίστοιχα,
♦ τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκ παίδευσης έχει ως εξής: Ο νεοδιοριζόμενος ΔΥΤΕ θα πάρει αυξημένο μισθό κατά 10,55% και μισθό αποχώρησης αυξημένο κατά 50,47%, την ώρα που η ΑΔΕΔΥ ζητά αύξηση κατά 19,19% και 40,72% αντίστοιχα. Από την άλλη, στους νεοδιοριζόμενους δημοσίους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο μισθός θα αυξηθεί κατά 10,86% ενώ ο μισθός αποχώρησης θα αγγίξει και το 51,08%, ενώ η ΑΔΕΔΥ ζητά αυξήσεις κατά 30,96% και 54,86% αντίστοιχα.
Το μισθολόγιο αφορά τον στενό δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ. Ωστόσο σε αυτό τον σφιχτό δημόσιο τομέα φυλάει και ένα ακόμη δωράκι, τα 40 έτη για πλήρη σύνταξη.
Στο απυρόβλητο
Στο απυρόβλητο μένουν (πώς το λένε; Κόρακας κοράκου μάτι…) στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, δικαστικοί, διπλωματικοί, υπάλληλοι της Βουλής, του υπουργείου Οικονομικών κ.λπ. Πρόκειται για τα ειδικά μισθολόγια του στενού δημόσιου τομέα, τα οποία αποτελούν το 15% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι παίρνουν πάνω από 2.500 ευρώ μεικτά, ενώ υπολογίζεται ότι αποτελούν το 30% του συνόλου της ετήσιας μισθοδοσίας, τα οποία και αυτή τη φορά δεν ψαλιδίζονται. Αν και πληροφορίες του «Π» λένε ότι θα επακολουθήσει νομοσχέδιο και για αυτά τα μισθολόγια. Ίδωμεν!!!
Ειδικά μισθολόγια
Για τις ακόλουθες κατηγορίες θα υπάρξουν ειδικά μισθολόγια:
1.Δικαστικοί Λειτουργοί
2.Κύριο προσωπικό ΝΣΚ
3.Ιατροδικαστές
4. Μέλη ΔΕΠ - Πανεπιστημίων πλήρους απασχόλησης
5.Μέλη Ε.Π. - ΤΕΙ
6. Ερευνητές και Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες
7. Καθηγητές Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών
8. Επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό ΚΕΠΕ
9. Καθηγητές Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
10. Προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
11.Ιατροί ΕΣΥ
12.Διπλωματικοί Υπάλληλοι
13.Αρχιερείς
14. Μουσικοί (Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Θεσ/ κης, Λυρικής Σκηνής)
15. Μόνιμα Στελέχη των Ε.Δ., Ε.Α., Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος
16. Εκπαιδευτικό και Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού
17. Εκπαιδευτικό και Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
18. Ειδικό και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
19. Ειδικό και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Ανωτάτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων
20. Υπάλληλοι Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

http://www.topontiki.gr/article/19989

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.