# #

29 Απρ 2011

O Kαραμανλής "επιστρέφει" αθόρυβα...



Η εμφάνιση του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα υποβρύχια, προκάλεσε έντονη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. που είναι προβληματισμένοι από τη στάση της ηγεσίας για τη δημόσια αποκήρυξη της απογραφής του 2004.
Η διαμάχη για τη δημοσιονομική απογραφή διχάζει τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα και παραμένει κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ των βουλευτών που αδυνατούν να κατανοήσουν τη σκοπιμότητα της δημόσιας αποκήρυξης.

Εν μέσω αντικρουόμενων απόψεων για την ορθότητα ή όχι της αποκήρυξης, ο κ. Καραμανλής δεν είχε διάθεση για τέτοια συζήτηση και ...απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά με όσοι βουλευτές συνομίλησε, όπως π.χ. τους κκ. Ευ. Μεϊμαράκη, Ευ. Αντώναρο και Γ. Βλάχο. Είχε την ευκαιρία όμως να μιλήσει νωρίτερα στο πολιτικό του γραφείο με πολλούς βουλευτές και στελέχη που τον επισκέφθηκαν και αντάλλαξαν ευχές και απόψεις.

Την ίδια στιγμή στα περισσότερα «πηγαδάκια» κυριαρχούσε η επίθεση του πρώην υπουργού και κεντρικού στελέχους της παράταξης, του κ. Ι. Βαρβιτσιώτη που υπερασπιζόμενος την απογραφή, χαρακτήρισε συμβούλους του κ. Σαμαρά, ως…«νεοπαγείς Ηρακλειδείς».

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό και η κατήφεια ήταν εμφανής, ακόμα και σε βουλευτές που στήριξαν τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, στη μάχη για την ηγεσία πριν από 17 μήνες. «Μήπως έχουμε τάσεις αυτοκτονικού ιδεασμού; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνουμε αυτό». Με τη φράση αυτή κεντρικός βουλευτής εξέφρασε στο «Βήμα online» την αγωνία του για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ν.Δ. τις τελευταίες ημέρες.
Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που τηρούν αποστάσεις από την κριτική στην απογραφή και πολλοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη χρονική συγκυρία στην οποία ανακινήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.

Ο προβληματισμός είναι έντονος, ακόμα και μεταξύ των υποστηρικτών του κ. Σαμαρά, που θεωρούν εξαιρετικά λανθασμένη την επιλογή να ανοίξει η σημερινή ηγεσία μέτωπο με το καραμανλικό στρατόπεδο, που θεωρεί όλη αυτή τη συζήτηση πολλαπλώς επιζήμια.

Γιατί όπως έλεγε και καραμανλικό στέλεχος, η επιχειρηματολογία της Ν.Δ. και οι χαρακτηρισμοί περί εγκληματικής απογραφής, ενισχύει το ΠαΣοΚ που μπορεί ανά πάσα στιγμή, με τις φράσεις στελεχών της «γαλάζιας» ηγετικής ομάδας να ασκεί δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα μπορεί να τις επιρρίπτει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με μεγαλύτερη ευκολία.

Το κτύπημα Βαρβιτσιώτη

Λίγους μήνες μετά το βαρύ χαρακτηρισμό του, ότι ο κομματικός ανασχηματισμός ήταν «ένα χύμα πράγμα», ο κ. Βαρβιτσιώτης, επανήλθε, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του κόμματος.

Το ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. και πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος, μίλησε με πολύ επικριτικά σχόλια για συνεργάτες του κ. Σαμαρά (σσ. εννοούσε τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκη και τον κ. Χρ. Λαζαρίδη) που αποκήρυξαν την απογραφή.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, έκανε λόγο (ρ/σ real fm) για νεοπαγείς Ηρακλειδείς» που επικρίνουν το κόμμα, επειδή αποκάλυψε την κακή κατάσταση που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ.

«Αν δεν το έκανε σήμερα θα την κατηγορούσαν ότι τα κουκούλωσε» είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για «ολίσθημα» με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μιχελάκη, ενώ αναφέρθηκε με επιθετικό ύφος σε «κάποιους νεαρούς, οι οποίοι προφανώς δεν είχαν διαβάσει το πρόγραμμα της ΝΔ».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τη θλίψη και την οργή του για «αυτή την ανοησία που μόνο κακό κάνει» και υπογράμμισε ότι «κάποιοι στη Ν.Δ. ζουν στο δικό τους κόσμο». Επιχειρηματολογώντας ανέφερε ότι οι πολίτες ουδόλως ενδιαφέρονται για την απογραφή του 2004, αλλά περιμένει να ακούσει την οικονομική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδοκώντας σε κάτι που θα δημιουργήσει ελπίδα.

Ο κ. Μιχελάκης δεν θέλησε να δώσει συνέχεια, αφού η εντολή του κ. Σαμαρά είναι να σταματήσει η σχετική συζήτηση, αλλά όμως πολλοί βουλευτές με δηλώσεις του συντηρούν το θέμα. «Έχω τοποθετηθεί δεν μπορώ να πω τίποτα νεότερο. Το θέμα έχει κλείσει» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.


Κατά Καραμανλή και Σαμαρά

Αίσθηση προκάλεσε η στάση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Δ. Σταμάτη που για μια ακόμη φορά προβληματίζει την ηγεσία της Ν.Δ. με τη στάση του. Ο κ. Σταμάτης, είπε σε τοπικά ΜΜΕ της περιοχής του (Αχελώος tv και εφημερίδα Πολιτεία), ότι δεν του αρέσει η στάση του κ. Καραμανλή και ανέφερε πως ο κ. Σαμαράς δεν πρέπει να επιτρέπει αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους συζητήσεις στο κόμμα, εννοώντας τις αναφορές για την απογραφή.

«Προσπαθώ να καταλάβω που ακριβώς στοχεύουν ,τι στοχεύουν και γιατί γίνονται αυτή την ώρα» είπε και χαρακτήρισε «διφορούμενη» τη στάση του κ. Καραμανλή, λέγοντας πως «δεν μπορεί αυτή την ώρα να νίπτει τας χείρας του όταν έχει φτάσει η Ελλάδα εδώ που έφτασε και να σφυρίζει αδιάφορα όταν είναι ένα θέμα που αφορά τις περιόδους του».

Επικριτικός ήταν και για τον κ. Σαμαρά, τονίζοντας: «Δεν μπορεί να επιτρέπει αυτή την ώρα τέτοιου είδους συζητήσεις στο κόμμα όταν έχουμε ένα στόχο και έναν αντίπαλο ,το μνημόνιο. Αποπροσανατολίζουμε τον κόσμο με αυτά. Και αυτό είναι που μ’ έχει ενοχλήσει…».

Αποστάσεις Κυριάκου
Αποστάσεις από την επιλογή της ηγεσίας της Ν.Δ. τηρεί και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκης που εκτιμά ότι αυτή η συζήτηση είναι άκαιρη.
«Αυτή τη στιγμή το να μπαίνουμε ως κόμμα σε έναν τέτοιο κύκλο εσωστρέφειας ενόψει μάλιστα και σημαντικών ανακοινώσεων για το τι πρόκειται να κάνει η ΝΔ από ‘δω και στο εξής, δε νομίζω ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμο» τόνισε (ρ/σ flash) και υπενθύμισε ότι και αυτός είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη λογική της ήπιας προσαρμογής.

Πιο ειλικρινής από πολλούς βουλευτές αποδείχθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. I. Βρούτσης που παραδέχθηκε (ρ/σ ΝΕΤ) ότι «το θέμα της απογραφής συγκεκριμένα ήταν μία προεκλογική δέσμευση της ΝΔ», αν και διευκρίνισε για να είναι


http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=5686

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.