# #

30 Απρ 2011

Καίει... λάδια, η γαλάζια λιμουζίνα



thumb
Είχε δεν είχε, ο τέως πρωθυ­πουργός Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να γίνει τσάμικος τα­μπάκος και τροχοπέδη για τον διάδοχό του στην προεδρία της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και πλέον του δίνει... ραντε­βού για την επομένη των βουλευτικών εκλογών, όποτε κι αν γίνουν.
Αφορμή, μετά τα όσα διαδραματί­στηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα, θεωρεί­ται η αποκήρυξη, από τη νυν ηγεσία της Ν.Δ., της περίφημης και από κάθε άποψη αμφιλεγόμενης «απογραφής» που είχε κάνει η κυβέρνηση Καραμαν­λή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορί­ες, ο τέως πρωθυπουργός είναι περισσότερο από ενοχλημένος μ’ αυτή την ιστορία, από την οποία θεωρεί ότι μό­νο το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετείται.
Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως, πα­ρά τα όσα λέγονται ότι σύντομα πρό­κειται να μιλήσει για..
όσα του καταμαρ­τυρούν αλλά και για όσα συμβαίνουν στη Ν.Δ., ο τέως πρωθυπουργός δεν πρόκειται ανοίξει το στόμα του. Θα συνεχίσει να παραμένει σιωπηλός πε­ριμένοντας το αποτέλεσμα των βου­λευτικών εκλογών. Με βάση τα στοι­χεία που θα προκύψουν, θα επιχειρή­σει να απαντήσει σε όσα μέχρι σήμερα έχουν ειπωθεί από επίσημα και ανεπί­σημα χείλη μέσα και έξω από τη Ν.Δ., ενώ, εάν του ζητηθεί, θέλει να αναλά­βει... ρόλο στο κόμμα.
Στενοί συνεργάτες του επισήμαιναν ότι όσα συνέβησαν τη Μεγάλη Εβδο­μάδα, με την αποκήρυξη της «απο­γραφής» του, ήταν το κερασάκι στην τούρτα:
«Ο Καραμανλής όλο το τελευταίο δι­άστημα παρακολουθεί την ηγεσία της Ν.Δ. να απαξιώνει το έργο του, τους ανθρώπους του, τις πολιτικές του επιλογές. Όμως, παρά τα όσα κατά και­ρούς λέγονται και γράφονται, ο ίδιος έχει επιλέξει να μη μιλήσει για να μη δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήμα­τα στο κόμμα. Αυτό πάντως δεν σημαί­νει ότι δεν ενοχλείται ή δεν εξοργίζε­ται απ’ όσα κατά καιρούς ακούει».
Το... λάθος
Οι συνεργάτες του Καραμανλή θεω­ρούν ότι η τελευταία κρίση άρχισε εξ αιτίας ενός λάθους του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκη και κατέληξε σε έναν πολιτικό αφορισμό με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Μιχελάκης, μιλώντας στον ρ/σ Flash, είπε ότι «όσο εγκληματικό και λάθος είναι το ένα τόσο εγκληματικό και λάθος είναι και το άλλο» εξομοιώνοντας την απο­γραφή με όσα είχε πει μερικές ημέρες πριν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στην Κωνσταντι­νούπολη.
Αμέσως μετά μάλιστα υπήρξε μπα­ράζ τηλεφωνημάτων προς τους πολι­τικούς συντάκτες προκειμένου να διευκρινιστεί ότι ο εκπρόσωπος δεν είχε πρόθεση να θίξει τους Καραμανλή και Αλογοσκούφη.
Ύστερα από περίσκεψη, ωστόσο, συ­νεργάτες του Σαμαρά αποφάσισαν ότι αυτή η ευκαιρία δεν έπρεπε να πάει χαμένη κι ότι καλό θα ήταν να διαχωρί­σουν τη θέση τους από αμφιλεγόμενες ενέργειες της κυβέρνησης Καραμαν­λή. Έτσι, λίγο αργότερα διέρρευσε από τη Συγγρού ότι «ιστορικά η απογραφή αποδείχθηκε λάθος».
Οι συνεργάτες του Καραμανλή επισημαίνουν ότι αυτή η θέση δεν μπορεί να στηριχθεί πολιτικά από τη Ν.Δ. για δύο λόγους:
Πριν από μήνες ο τότε εκπρόσω­πος της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος είχε υποστηρίξει την απογραφή που είχε κάνει ο Αλογοσκούφης λέγοντας ότι ήταν αναγκαία.
Ως ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ο Σα­μαράς είχε υπερασπιστεί την απογρα­φή και στην Ελλάδα και στο εξωτερι­κό.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι όλα αυτά γίνο­νται επειδή στις δημοσκοπήσεις δεν υπάρχει ανάκαμψη της Ν.Δ., παρ’ ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει μεγάλο πρό­βλημα, το οποίο καθημερινά μεγεθύ­νεται εξ αιτίας των οικονομικών μέ­τρων. Λένε ακόμη ότι υπάρχουν παλι­νωδίες στις κινήσεις της Ν.Δ., αφού ο ίδιος ο Σαμαράς και στη Θεσσαλονίκη και αργότερα είχε πει πως για το υπέ­ρογκο χρέος δεν ευθύνεται η πενταε­τία της Ν.Δ., αλλά η διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 1980 και του Κώστα Σημίτη.

Κόκκινη γραμμή στο παρελθόν
Η πλειονότητα των καραμανλικών θεωρεί πως την προηγούμενη εβδομάδα ο Σαμαράς τράβηξε μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν. Πιστεύουν ακόμη ότι με αυτή την κίνηση ίσως ήθελε να εξωθήσει τον Καραμανλή στο να μη βάλει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές δείχνοντας εμπράκτως ότι κόβει κάθε δεσμό με το παρελθόν.
Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι, αποκλείοντας πολλούς καραμανλικούς από τα ψηφοδέλτια, δεν θα έχει ισχυρή εσωκομματική αντιπολί­τευση εάν η Ν.Δ. δεν κατορθώσει να έχει θε­τικό εκλογικό αποτέλεσμα. Λένε δηλαδή ότι ο Σαμαράς προετοιμάζει το έδαφος ώστε να είναι πάλι ο κυρίαρχος μέσα στο κόμμα του την επομένη των εκλογών. Να μην μπορεί να τον αμφισβητήσει κανένας - εφόσον η Νουδούλα δεν κατορθώσει να είναι πρώτο κόμμα και να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όσο για το επιχείρημα συνεργατών του Σαμαρά ότι στόχος δεν ήταν ο Καραμανλής, αλλά η συγκεκριμένη πολιτική ενέργεια του Αλογοσκούφη, οι συνεργάτες τού «τέως» επιμέ­νουν ότι «η απογραφή ήταν μια πολιτική από­φαση που δεν αμφισβητήθηκε από κανένα πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. στην Ελλάδα ή το εξωτερικό».
Στη Συγγρού πάντως συνεχίζονται με ταχύτα­το ρυθμό οι εκλογικές προετοιμασίες, αφού η ηγεσία της Ν.Δ. θεωρεί πως από το τέλος Μαΐου και έως τον Οκτώβριο ο πρωθυπουρ­γός θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ήδη πολλά ψηφοδέλτια είναι έτοιμα, και στις 9 Μαΐου ο Σαμαράς θα παρουσιάσει τις προτά­σεις του για την οικονομία και το συνολικό­τερο πρόγραμμα διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. Εν τω μεταξύ θα συνεχίσει τις περιοδείες σε όλη τη χώρα και δεν αποκλείεται να αναβά­λει ταξίδια που είχε προγραμματίσει για το εξωτερικό.

απο το Ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.