# #

4 Φεβ 2011

Ετοιμάζουν μειώσεις σε επικουρικές - εφάπαξ από το 2012 ...???


«Κλειδί» για τις μειώσεις που θα γίνουν ανά ταμείο, θα είναι οι αναλογιστικές μελέτες, η διεξαγωγή των οποίων ανατίθεται άμεσα.
Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μείωση, από την 1/1/2012, των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ σε όσα ταμεία αποδειχθούν (με βάση τις αναλογιστικές μελέτες) ότι είναι ελλειμματικά, κατέληξαν χθες με την τρόικα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης και η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα.
ΧρονοδιάγραμμαΣτη συνάντηση που έγινε ενόψει της τελικής διαβούλευσης (την ερχόμενη Δευτέρα) της ηγεσίας του υπουργείου με τους επικεφαλής της τρόικας, οι εμπειρογνώμονες αποδέχτηκαν το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των μελετών στα μεγαλύτερα ταμεία πριν από το καλοκαίρι και στα υπόλοιπα το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει, συγκεκριμένα, ...τη σύνταξη των μελετών σε 40 Ταμεία ως εξής:
Μέχρι την 1η Μαρτίου στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ που καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων).
Μέχρι τις 28 Μαρτίου στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.
Μέχρι τις 28 Απριλίου στο Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων.
Για τα υπόλοιπα 37 Ταμεία οι μελέτες θα παραδίδονται με ρυθμό 6 ταμεία κάθε ανά μήνα και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, οι «προσαρμογές» δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας ζήτησαν να υπάρχει, ωστόσο, ενιαίος τρόπος υπολογισμού των πρόσθετων αυτών παροχών (πέραν της κύριας σύνταξης) φέροντας ως «καλό παράδειγμα» τα ισχύοντα σε άλλες χώρες, όπως στη Σουηδία και στην Ιταλία όπου, όμως, οι συντάξεις συναρτώνται και από τις αποδόσεις των επενδύσεων των εισφορών των ασφαλισμένων.
Αναπλήρωση Προβληματισμός υπάρχει, ωστόσο, για το εύρος των μειώσεων που θα χρειαστεί να γίνουν σε όσα ταμεία διαπιστωθεί ότι είναι ιδιαίτερα ελλειμματικά και προκύψει θέμα περιορισμού του ποσοστού αναπλήρωσης κάτω και από το 20% (για 35χρόνια ασφάλισης) για τους νέους ασφαλισμένους από 1/1/93...
Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείονται μειώσεις ακόμη και σε ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις (το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων έχει κόψει το μέρισμα που δίδεται ως δώρο Χριστουγέννων στους ήδη συνταξιούχους) υποστηρίζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης.
Η ατζέντα
Στη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα η Λ. Κατσέλη και ο Γ. Κουτρουμάνης με τους επικεφαλής της τρόικας θα «κλειδώσουν» οι εκκρεμότητες σε 7 θέματα που είναι κωδικοποιημένα τα εξής:

Εργασιακά
1. Επέκταση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου χωρίς αποζημίωση.
2. Διεύρυνση των ευέλικτων μορφών εργασίας και
3. Εκτεταμένη χρήση των επιχειρησιακών συμβάσεων για να υπάρξουν μειώσεις μισθών, ανά επιχείρηση
Ασφαλιστικό
1. Μείωση των επικουρικών συντάξεων από 1/1/2012, με «οδηγό» τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών που ανατίθενται άμεσα.
2. Μείωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.
3. Μείωση στο 8,5% από 14,5% του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων.
4. Εγγυήσεις για την οικονομική βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού (με βάση τις αναλογιστικές μελέτες και την πορεία εξοικονόμησης δαπανών) και χρήση του μηχανισμού της «αυτόματης» αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πάνω από τα 65, σε συνάρτηση με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, αν ξεφύγει η δαπάνη για πληρωμές συντάξεων πάνω από το όριο που έχει τεθεί (αύξηση έως 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060).
Πηγή: Του Γιώργου Γάτου ΗΜΕΡΗΣΙΑ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.