11 Σεπ 2010

Ο άνθρωπος που πούλησε τον πύργο του Άιφελ


Βίκτορ Λάστινγκ Το 1925, ο Λάστινγκ πήρε να διαβάσει όπως κάθε μέρα την εφημερίδα του. Πίνοντας τον καφέ του, το μάτι του έπεσε επάνω σε ένα άρθρο που αφορούσε τον Πύργο του Άιφελ. Ο συντάκτης απαριθμούσε όλα τα προβλήματα και την οικονομική δυσχέρεια του Παρισιού να διατηρήσει το σύμβολό της. Ο Λάστινγκ αποφάσισε να δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα και φυσικά να βγάλει λεφτά με τη σέσουλα.
Υποκρίθηκε έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο, εκθείασε με μια δόση υπερβολής όλα αυτά τα προβλήματα της συντήρησης του Πύργου και τελικά κατάφερε να…

Προτάσεις για ερωτικές διακοπές ! ! ! Το καλοκαιρι δεν τελειωσε ακομα...

Προτάσεις για ερωτικές διακοπές


Ερωτικές διακοπές με το ταίρι σας; Μη σας πιάνει πανικός, εδώ είμαστε κι εμείς να βοηθήσουμε την κατάσταση… Ολοι μας σκεφτόμαστε πού μπορούμε να πάμε διακοπές το καλοκαίρι. Όταν όμως οι διακοπές τυχαίνει να είναι οι πρώτες με το έτερον ήμισυ, τότε μάλλον πρέπει να κάνετε μια σωστή επιλογή.
Φυσικά η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Υδρα, και άλλα νησιά του Αιγαίου ή του Ιονίου είναι καλές επιλογές, αλλά οι ερωτικές διακοπές που κάνουν τη διαφορά μάλλον πρέπει να σας βάλουν σε λίγο κόπο…ή τρόπο! Οι ερωτικές διακοπές με το έτερον ήμισυ δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε με τη λογική του “έεελα μωρέ, κάπου θα πάμε…”

Είναι ο έρωτας ασθένεια, τέχνη ή επιστήμη;

Μια φορά μαζεύτηκαν γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι αξιοσέβαστοι άνθρωποι και από την ερώτηση: “τι είναι ο έρωτας” άναψε η συζήτηση.
Μια γυναίκα είπε: Πιστεύω πως ο έρωτας είναι μια ασθένεια.
Όχι, ο έρωτας δεν είναι ασθένεια. Μάλλον είναι εργασία, γιατί εκκρίνεται πολύ ενέργεια, είπε ο γιατρός.
Στη συζήτηση ανακατεύτηκε ο οικοδόμος: Όχι, δεν έχει σχέση με κουραστική δουλειά, αφού είναι κάτι τέλειο. Μάλλον είναι τέχνη.
Σηκώθηκε ο καλλιτέχνης: Όχι, δεν είναι. Η τέχνη θέλει θεατές, αλλά αυτό συμβαίνει μεταξύ των δυο. Μάλλον είναι διαδικασία.
Τον λόγο πήρε ο νομικός: Όχι, δεν είναι διαδικασία, αφού και οι δυο είναι ικανοποιημένοι. Μάλλον ο έρωτας είναι επιστήμη.
Σήκωσε το κεφάλι του ο γέρος-καθηγητής και είπε: ...

Δυσάρεστη οσμή πολιτικής αποσύνθεσης αναδίδουν οι εξελίξεις στον χώρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ

Δυσάρεστη οσμή πολιτικής αποσύνθεσης αναδίδουν οι εξελίξεις στον χώρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιλογή υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής. Κωμικοτραγική είναι η εμφάνιση τριών (!) υποψηφίων για τη θέση αυτή από ένα κόμμα που είχε πάρει μόλις 4,6% στις περυσινές βουλευτικές εκλογές, όταν ακόμη ήταν τυπικά ενιαίο, πριν γίνει κομμάτια και θρύψαλα, όπως έχει καταντήσει σήμερα.

Και όμως, δεν έχουν περάσει ούτε τρία χρόνια καλά καλά ...

Τρωμε σφαλιαρες αδιακοπα...απο το 1825 μεχρι και σημερα 2010...Ειναι δυνατον να ειμαστε τοοοοσο μαλ@κες?

Στις 7 Φεβρουαρίου 1825 κι ενώ η επανάσταση βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη καμπή, «συνωμολογήθη εν Λονδίνω, εθνικόν δάνειον δύο εκατομμυρίων χρυσών λιρών, δια την χρηματοδότησιν του αγώνος». Ρίξτε μια ματιά στην.. κατανομή αυτού του δανείου:


- Το δάνειο συμφωνείται στο 55% της ονομαστικής του αξίας, για να καλυφθούν οι επισφάλειες των Άγγλων πιστωτών, δηλαδή αυτομάτως τα 2.000.000 γίνονται 1.100.000 λίρες(!!! ). Εμείς βέβαια πληρώναμε...

«Οι Ελληνες [πάντα] θα νικούν. Είναι θέλημα του Αλλάχ»

«ΤΟ ΚΟΡΑΝΙΟ» είναι ελληνική λέξη - και έχει ένα κεφάλαιο με τίτλο:

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»...

Τι λέει το Κοράνιο;

«Οι Ελληνες [πάντα] θα νικούν. Είναι θέλημα του Αλλάχ»

[Surah ΧΧΧ, 1-5]

Λίγοι γνωρίζουν ότι η ιερή λέξη «Κοράνιο» είναι ελληνικότατη και μάλιστα ομηρική*. Προέρχεται από το ιερό ελληνικό ρήμα «κορέω», που σημαίνει σπέρνω -τον Λόγο του Θεού!- και κατ' επέκταση «σαρώνω». Το ρήμα «κορέω» εκφράζει και την ιερή πράξη της δημιουργίας: όταν ο πατέρας μας «εκόρευσε», δηλαδή έσπειρε τον σπόρο του στην κόρη-μάνα μας και έπλασαν εμάς!
Σήμερα το ρήμα είναι γνωστό ως: «δια-κορεύω», από το κόρη: δια-κορεύω<κόρη. Δηλαδή η πιο δημιουργική πράξη στον κόσμο! Στο «Κοράνιο» (η λέξη είναι ΔΑΝΕΙΟ των Αράβων, Περσών και Τούρκων από το ελληνικό-ομηρικό: κορέω) υπάρχει και κεφάλαιο για τον Μέγα Αλέξανδρο. Το «Κοράνιο» έχει 114 «Κεφάλαια» (η αντίστοιχη «Αραβική» λέξη: «Surah» είναι και αυτή ελληνική, από το «Σειρά»). Αλλά και η λέξη «Αλλάχ» είναι από το ελληνικότατο «άλιος», που είναι η πρωτο-ελληνική λέξη ήλιος: Ο πρώτος πρώτος Θεός του πρωτο-Ελληνα Πελασγού ήταν, όχι ο Δίας, όχι ο Κρόνος, αλλά ο Ηλιος! Που χαρίζει το φως και τη ζωή στους Ανθρώπους: άλιος**ήλιος**Ελλάς (=το Φως)**Hellas**(Η=Χ) Αλλάχ... Και το όνομα «Μωάμεθ» είναι δάνειο από το ελληνικότατο «μεγάθυμος» = ον με πλούσιο κόσμο ψυχής! Περισσότερα θα βρείτε στα δύο βιβλία μου: Α. «Τα αγγλικά είναι ελληνική διάλεκτος», Αθήνα 2004, εκδ. Επτάλοφος, Ελευθερουδάκης, Γεωργιάδης, σελ. 8. Β. «Europe: The Symbol of Creativity and Civilization», Αθήνα 2006, εκδόσεις Ελευθερουδάκη, Script Soft, σελ. 103. Επίσης, υπάρχει και το άρθρο μου στην εφημερίδα «Φωνή του Νέστου» της Καβάλας, 22 Αυγούστου 2007, με τον τίτλο: «Ιδρύεται Πολιτεία του Πόντου στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Οι αναγνώστες μου να προσέξουν ιδιαίτερα τους πρώτους στίχους (1-5) του Κορανίου (Surah ΧΧΧ), που γράφουν: «Οι Ελληνες [πάντα] θα νικούν! Είναι θέλημα του Αλλάχ». Φυσικά, με το ισχυρότερο όπλο στον κόσμο: τον πολιτισμό τους! Τα κανόνια σκουριάζουν. Ο πολιτισμός όμως διαιωνίζεται, όπως στο Κεφάλαιο ΧΧΧ του Κορανίου...

Καθηγητής Σταύρος Θεοφανίδης

* (Βλ. το τελειότερο Λεξικό των Liddell-Scott «Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης», μετάφραση Α. Κωνσταντινίδου, τόμος 2, έκδοση. Ελληνικά Γράμματα, το λήμμα «κορέω»).

...http://eleftheri-epistimi.blogspot.com

Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ Η... ΚΑΚΟΜΟΥΤΣΟΥΝΗ

Ο ΕΡΡΙΚΟΣ, 
Ο ΠΑΠΑΣ
ΚΑΙ Η...
ΚΑΚΟΜΟΥΤΣΟΥΝΗ

Η πρώτος γάμος τού Ερρίκου Η΄ τής Αγγλίας
σε περιγραφή... Νίκου Τσιφόρου

  Κείνη την εποχή, που πέθαινε πιά ο Μεσαίωνας κι άρχιζε η Αναγέννηση, έξω από λίγους συγγραφείς και λίγους ποιητές «ελεύθερους», όλοι οι άλλοι γράφανε και ήτανε προσηλωμένοι στο «θρησκευτικό θέμα». Κι αυτό, γιατί το παπαδαριό, που δεν έκανε και καμμιάν άλλη δουλειά, κράταγε τις βιβλιοθήκες, τα βιβλία, τα πάντα κι έδινε τροφή στον κόσμο, όπως την ήθελε και όπως το συνέφερε τούτο το ίδιο το παπαδαριό.

     Όλοι αυτοί οι ιερωμένοι, καθολικοί και φανατικοί, παίρνανε γραμμή κι ακολουθούσανε τις εντολές και την πολιτική τής Ρώμης και τού Πάπα. Συνέχεια πηγαινοερχόντουσαν άνθρωποι τού Αγίου Πατρός, φέρνανε διαταγές και οδηγίες και αλωνίζανε κατά βούληση και κατά το συμφέρον τους.

     Ο τόπος ήτανε πλούσιος και, φυσικά, όσο καλύτερα τους κράταγε ο Πάπας στα χέρια του, τόσο καλύτερα μάσαγε αυτός και η κλίκα του. Έτσι, λοιπόν, είχανε τα πράγματα, κι αν τολμούσε κανείς να μιλήσει, είχανε βρεί το φάρμακο. Τον λέγανε «αιρετικό», τον περνάγανε από δίκη, τον καίγανε, κι άμα γινότανε σπληνάντερο, ησυχάζανε κι αυτοί, ησυχάζανε κι οι άλλοι, που θέλανε να τα πούνε κι αυτοί, και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
   Αθλητής ήτανε ο Ερρίκος κι όλα όσα είχε διαβάσει ήτανε κάτι θρησκευτικά βιβλία. Δεκαοχτώ χρονών παιδαρέλι ήτανε, όταν ανέβηκε στο θρόνο. Από μυαλό όχι και πολύ, παρόλο που αγαπούσε τα γράμματα κι έγραφε και ποιήματα. Έπαιζε, λέει, και λαγούτο. Στα σπορ, όμως, δεν του ΄βγαινε κανείς. Καβαλάρης, τοξότης, τενίστας, απ΄ όλα. Ακόμα και παλαιστής. Τόσο καλός, λέει, ήτανε στην ιππασία, που σε μια μέρα μονάχα κατάφερε να σκάσει οχτώ άλογα...
    Τον καμαρώνανε, λοιπόν, οι υπήκοοί του.
   
    - Ρε, τι λεβένταρο έχουμε μεις...
 
                                                                                                  O Eρρίκος
*     *     *
     Πέρασε καμπόσος καιρός και ο βασιλιάς σκέφτηκε να παντρευτεί. Είχε ένα αδερφό, τον Αρθούρο, κι ο αδερφός του ο Αρθούρος πέθανε κι άφησε χήρα τη γυναίκα του, την Αικατερίνη τής Αραγόνας, που ήτανε κόρη τού βασιλιά της Ισπανίας. Του είπανε, λοιπόν, οι σύμβουλοι.
     - Δεν την παίρνετε τη χηρούλα;
     - Τού αδερφού μου;
     - Να ΄μαστε πάλι με το βασιλιά της Ισπανίας το ένα μας.
     - Ναι, ρε παιδιά, αλλά είναι κακομούτσουνη.
     - Τι σημασία έχει;
     - Δε μ΄ αρέσει ντιπ.
     - Τι θα πει αυτό;
     - Βεβαία. Εσείς τι, ανάγκη έχετε; Εγώ θα βρω τον μπελά μου μαζί της. Εσείς θα κοροϊδεύετε.
 
     Επειδή, όμως, κι ήτανε στη μέση «πολιτική σκοπιμότης» που λένε, το αποφάσισε. Μόλις τ΄ αποφάσισε ο βασιλιάς, μπήκανε στη μέση οι καθολικοί παπάδες.

     - Δεν επιτρέπεται.
     - Γιατί;
     - Τ΄ απαγορεύει ο Πάπας. Δεν επιτρέπει να παντρευτείτε την κουνιάδα σας.
     - Και τι τον νοιάζει τον Πάπα;
     - Έτσι είναι. Τα πάντα ο Πάπας.

Ο                   Ο Πάπας
 
  Ελαφρώς βλαστήμησε ο Ερρίκος κι έστειλε έναν δικό του στη Ρώμη.
     - Μας δίνετε την άδεια;
     Ο Πάπας, που έβλεπε να βράζει όλη η Αγγλία εναντίον του, σου λέει: «Τι να κάνω τώρα; Να πάω κόντρα;» Και έκανε ένα κόλπο μυστήριο και πονηρό. Τότε, Οι παρθένες αφήνανε τα μαλλιά τους πλεξούδες και οι παντρεμένες τα δένανε κότσο. Βρήκανε, λοιπόν, καμπόσους ψευδομάρτυρες, τους πλήρωσε ο ίδιος ο Πάπας, και είπανε όλοι:     
     - Η Αικατερίνη και που παντρεύτηκε είχε τα μαλλιά της πλεξούδες σαν παρθένα.
     - Λοιπόν; Ρώταγε δήθεν κατάπληκτος ο Πάπας, που μόνος του την είχε στήσει τη μηχανή.
     - Ο άντρας της ήτανε άρρωστος.
     - Δηλαδή;
     - Αυτό θα πει ότι, επειδή ήτανε άρρωστος, δεν την άγγιξε, γι΄ αυτό είχε πλεξούδες. Καταλάβατε, άγιε Πάτερ;
     - Τι λες, βρε παιδί μου; Έκανε ο ματσαράγκας ο Πάπας. Αμ΄ βέβαια. Φως φανάρι. Δηλαδή, γάμος δεν είχε γίνει... Έτσι, τις κουμπάρες παίζανε τα παιδιά.
     - Μάλιστα, Πάπα μας...
     - Τότε να την πάρει ο αδερφός τού πεθαμένου.
     - Σοφός είσαστε, άγιε Πάτερ μας.,
     - Αμ, τι τα φοράμε τόσα μέταλλα απάνω μας;


   Και δώσανε την άδεια και την πήρε ο ερίφης ο Ερρίκος. Αλλά παιδαρέλι ήτανε, δε σκοτιζότανε και πολύ να διοικήσει. Είχε έναν υπουργό, που τον λέγανε Γουόσλεϋ, κι αυτός κανόνιζε τα πάντα. Μάλιστα, ρωτήσανε και τον Πάπα:
     - Να τον κάνουμε καγκελάριο;
     - Και δεν τον κάνετε; Τι με νοιάζει μένα;
     Ο Γουόσλεϋ ήτανε εγωιστής, κακομαθη- μένος, γιος χασάπη, Το ΄χε καβαλήσει το καλάμι, που τον κάνανε καγκελάριο. Κι επειδή ο καγκελάριος, ο πρωθυπουργός να πούμε, έπρεπε να ΄ναι και επίσκοπος, έγινε με τον Πάπα επίσκοπος, αλλά ζούσε βασιλικά.
 
Η                                                                                        Η κακομούτσουνη
*     *     *
    O Γουόσλεϋ είχε τετρακόσους υπηρέτες, δεκάξι παπάδες, έφτιασε δική του εκκλησία, που αργότερα την είπανε, και τη λένε ακόμα, Κριστ Τσερτς, έβαλε χέρι στα μοναστήρια, τους έπαιρνε τον πλούτο κι έκανε ό,τι ήθελε. Όταν έγινε πια πανίσχυρος, τα ΄βαλε και με τον ίδιο τον Πάπα και δεν άκουγε τίποτα. Όταν ο Πάπας τα ΄μαθε, αντί να θυμώσει επειδή και δεν τον συνέφερε, έκανε κάτι έξυπνο, τον ανακήρυξε υπερασπιστή τής πίστεως...

                                                                                    Νίκος Τσιφόρος

     [ Απόσπασμα από το βιβλίο:
      «Ιστορία τής Αγγλίας».]
http://www.freeinquiry.gr

«Το φιλί είναι ένα αισθησιακό κόλπο, σχεδιασμένο από τη φύση, για να σταματά το λόγο όταν πλέον οι λέξεις γίνονται περιττές».

ζευγάρι φιλίΈχει σχέση ο έρωτας με το φιλί; Φυσικά, θα απαντήσετε. Ε λοιπόν ναι, αλλά η επιστήμη έχει και άλλα πράγματα να μας πει, εξηγώντας γιατί το φιλί μπορεί να γεννήσει τον έρωτα, ή να καταστρέψει κάθε προσπάθεια…
Ενα φιλί μπορεί να είναι η αρχή μιας σχέσης, ή μπορεί να είναι το τέλος της. Ενα φιλί είναι υπόσχεση, είναι παιχνίδι, είναι και ξεκαθάρισμα για το τι θέλουμε και τι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε στον άλλο. Πάντα, όμως, όπως και να ’χει, θα έχουν αυτή τη γεύση, που μόνο τα υγρά χείλη του άλλου μπορούν να έχουν. Ενα φιλί είναι έρωτας. Η τέλος πάντων μπορεί να είναι προσωρινός έρωτας.

Τι είναι το Φιλί;

Η Ingrid Bergman, παρτενέρ σε ένα από τα πιο δημοφιλή φιλιά στην ιστορία του κινηματογράφου, στην ταινία Casablanca, έκανε μία σωστή τοποθέτηση πάνω στο θέμα “τι είναι το φιλί” λέγοντας: «Το φιλί είναι ένα αισθησιακό κόλπο, σχεδιασμένο από τη φύση, για να σταματά το λόγο όταν πλέον οι λέξεις γίνονται περιττές».
Το φιλί ειναι εκδήλωση στοργής και ερωτική ...

Στην Ελλάδα η διαφθορά έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα (και απάνθρωπα).


ΑΡΘΡΟ -ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

  • Διαφθορά στον ιατρικό τομέα υπάρχει σε όλα (σχεδόν) τα κράτη. Στην Ελλάδα όμως η διαφθορά έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα (και απάνθρωπα).
    Πολύ μεγάλο μέρος του ιατρικού πληθυσμού λεηλατεί (στον βαθμό που ο καθένας μπορεί και έχει δυνατότητες) τα ασφαλιστικά ταμεία και την ίδια την πατρίδα (αν η λέξη έχει πια κάποιο νόημα). Η λεηλασία αυτή όμως ...

«Ακόμη απλώνω το χέρι» ! ! !

«Ευτυχώς, υπάρχουν και οι... γονείς»

  • Εξι στους δέκα νέους στηρίζονται οικονομικά από τις οικογένειές τους λόγω ανεργίας ή χαμηλού εισοδήματος

    Με διαθέσιμο το πορτοφόλι των γονιών και του ευρύτερου οικογενειακού κύκλου πορεύεται στον καιρό της οικονομικής κρίσης, της εργασιακής ανασφάλειας και των ασταθών χρηματικών απολαβών η ελληνική νεολαία, ενώ μεγάλο κομμάτι της παραμένει ακόμη και κοντά στην ηλικία των τριάντα ..

Ελευθεριακός κομμουνισμός; Γιατί όχι;.....Δειτε ενα παραδειγμα !


Ο Τζίμης Πανούσης στην εκπομπή του “Δούρειος Ήχος” διαβάζει άρθρο του Γιώργου Αγγελόπουλου (που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα Νέα) σχετικά με το καθεστώς που επικρατεί στην Μαριναλέντα. Όπως αφηγείται λοιπόν ο κωμικός στο video “Η Μαριναλέντα, µια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνοµικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται µε 15 ευρώ τον µήνα. Ο δήµαρχός της, ο κοµµουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια.” (Διαβάστε το υπόλοιπο εδώ). Ανεβάσαμε την συγκεκριμένο video στο Youtube το Σάββατο 12 Ιουνίου 2010. Είναι αξιοσημείωτο πως μόλις μέσα σε λίγες μέρες ξεπέρασε τα 6000 views!!!
Μια σύντομη κριτική: Σαφέστατα το παράδειγμα της Μαριναλέντα δεν πρόκειται για ένα ολοκληρωμένης μορφής σοσιαλιστικό καθεστώς παρά μια θετική προσπάθεια που έμπρακτα αποδεικνύει πως ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν είναι μονόδρομος αλλά ένα σύστημα που πλέον θα έπρεπε να ανήκει… στην Ιστορία. Στην καπιταλιστική λοιπόν Ισπανία του 2010, το ενοίκιο ενός μικρού σπιτιού πολλές φορές αγγίζει τα 700 ευρώ (κυρίως στις μεγαλουπόλεις) ενώ ο βασικός μισθός δεν ξεπερνά τα 600. (Ως γνωστόν η Ισπανία αποτελεί την χώρα με τα χαμηλότερα εισοδήματα στην Ευρώπη των 15 αμέσως μετά την Πορτογαλία). Σε ένα μικρό χωριό 2000-3000 κατοίκων που δεν βρίσκεται κοντά σε κάποιο αστικό κέντρο, ένα μέσο ενοίκιο εκτιμάται πως αγγίζει τα 100 με 150 ευρώ. Στην περίπτωση της Μαριναλέντα η στέγαση κοστίζει μόνο 15€. Οι κοινωνικές παροχές της χώρας που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες έχουν πληγεί από αυστηρά μέτρα λιτότητας που παρά την θέληση των πολιτών η κυβέρνηση του “σοσιαλιστικού” κόμματος επέβαλε προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Η ανεργία ξεπερνά το 20% (πόσοστό που θυμίζει Αφρικανική χώρα) και σε πολλές περιπτώσεις οι εργασιακές συνθήκες θυμίζουν… χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στην Μαριναλέντα οι δείκτες ανεργίας εδώ και δεκαετίες δείχνουν μηδέν!!!
Σαφέστατα η Μαριναλέντα δεν είναι μέρος όπου θα μπορούσαν να ανθήσουν οι τέχνες, οι επιστήμες μιας και πρόκειται μόλις για μια αγροτική επαρχεία 2.645 κατοίκων. Ωστόσο όμως βασικά προβλήματα που μαστίζουν την χώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε αυτήν την μικρή γωνιά του πλανήτη.
Ελευθεριακός κομμουνισμός; Γιατί όχι; Η Ισπανική κοινωνία έχει πολλές φορές δείξει τον δρόμο της αντίστασης, με αποκορύφωμα την εξέγερση των αναρχικών της Βαρκελώνης το 1936. Αναρχικές ιδεολογίες γίνονται ευρέως αποδεκτές σε διάφορές περιοχές της χώρας. Αναρχοσυνδικαλιστικά σωματεία όπως CNT (Confederaciοn Nacional del Trabajo), CGT (Confederaciοn General del Trabajo), αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη αντιπροσωπεύοντας πάνω απο δύο εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλη την χώρα. (Βλ επίσης, αντάρτικα πόλης στην Ισπανία ETA και GRAPO). Πιθανότατα αυτός να είναι και ο βασικότερος λόγος που φασιστικά κόμματα όπως η Le Falagne, Democracia National (εθνικο-σοσιαλιστικό) δεν κατάφεραν ποτέ να συσπειρώσουν παραπάνω από μερικές χιλιάδες ψήφους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως απουσιάζουν υπερβολικά συντηρητικές φωνές και κρατική καταστολή. Σε σύγκριση όμως με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου ακροδεξιά κόμματα ξεπέρασαν ακόμα και το 20% του συνόλου των ψήφων, στην Ισπανία παραμένουν ακόμα στο περιθώριο!                                                                                                                                          http://freevoicenetwork.org            ....

Αυτόνομη Ερωτική Δημοκρατία ίδρυσαν κάτοικοι χωριού ! ! !

Αυτόνομη Ερωτική Δημοκρατία του Πλατάνου


erotiki dimokratia platanouΤην Αυτόνομη Ερωτική Δημοκρατία του Πλατάνου ίδρυσαν οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι αποφάσισαν ύστερα από συνοπτικές διαδικασίες να… αυτονομηθούν. Σίγουρα στην περιοχή αυτή έρωτας και χιούμορ πάνε μαζί.
Κάπου εκεί στις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα, σχεδόν 200 χιλιόμετρα μακριά από τη Βουλή των Ελλήνων, μες στην ησυχία του δάσους και πλάι στα κρυστάλλινα νερά, κάποιοι έχουν σηκώσει μπαϊράκι....

«Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη απατεωνιά, η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Το ΔΝΤ είναι μια σπηλιά με ληστές. Αυτοί είναι οι φταίχτες για ό,τι γίνεται - για την ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο»

«Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη απατεωνιά,ημεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Το ΔΝΤ είναι μια σπηλιά με ληστές. Αυτοί είναι οι φταίχτες για ό,τι γίνεται - για την ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο», υποστηρίζει ο Ισπανός Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο,...

θα ήθελα να ζητήσω από τον κ. Ηλία να επιμείνει στις αναφορές του σε ζητήματα διατροφικά αλλά και ιστορικά. Γιατί όπως και να το κάνουμε, οι ομιλίες του είναι πραγματικά «χορταστικές» , με μηδενικές μάλιστα θερμίδες….


O KAΛΟΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ




Αυτός ο γλυκύτατος κύριος με την εκπληκτική αφηγηματική ικανότητα, που θα μπορούσε να λέει παραμύθια σε ένα οποιοδήποτε κοινό για ένα εκατομμύριο και μία νύχτες, έχασε πρόσφατα τη σύντροφο της ζωής του. Σ’ αυτή την απώλεια οφείλουμε ένα θαυμάσιο κείμενο, που πρωτοδημοσιεύθηκε- δεν- ξέρω- πού αλλά κυκλοφόρησε και επανακυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Το κείμενο είχε τίτλο
«Η Θρέψη» και ...

Τι ειπε ο Νιτσε για τον ελληνικο λαο !!!

"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο ελληνικός και έχη καταπολεμηθεί τόσο πολύ απο τόσο πολλούς λαούς, οι οποιοι δεν προσέφεραν τίποτα εις αυτήν" F. Nizsche

Ο Αλ.Μητροπουλος προκαλει τον κ.Παπανδρεου να διαγραψει “το μόνο ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που δεν διαχειρίστηκε δημόσιο χρήμα, δεν ανέλαβε θεσμική θέση”.


Θέμα ωρών -δύο ημερών για την ακρίβεια-, είναι η επίσημη ανακοίνωσή της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου, αφού τη Δευτέρα οι τρεις “πασοκογενείς” ....

η 11η Σεπτέμβρη 2001 ήταν η αφορμή για την επιβολή μιας παγκόσμιας χούντας

Συμπληρώθηκαν 9 χρόνια. Ολα όσα μεσολάβησαν από εκείνο το πρωινό στο Μανχάταν το απέδειξαν περίτρανα:
*
Η 11η Σεπτέμβρη του 2001 αξιοποιήθηκε ως το αναγκαίο πρόσχημα, η αναγκαία αφορμή, για την εκδήλωση μιας άνευ προηγουμένου παγκόσμιας τρομοκρατίας από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
*
Σήμερα, μετά από δυο θητείες Μπους και στο μέσον της θητείας του Ομπάμα, οι ΗΠΑ «ψάχνουν» ακόμα - και πάντα... ανεπιτυχώς - τον Μπιν Λάντεν.
Απέτυχαν, όμως, σε κάτι πολύ πιο σημαντικό:
Απέτυχαν να μετατρέψουν το αίμα των 3.000 νεκρών των δίδυμων πύργων σε ένα διαρκές «άλλοθι» για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και την ιμπεριαλιστική θηριωδία που έχουν σπείρει στον πλανήτη.
*
Ο κόσμος μετά την 11η Σεπτέμβρη «άλλαξε»....

Πανελλαδικά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη



  • Κορυφώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολιτικών φορέων όπου με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μνημόνιο και τα κυβερνητικά μέτρα.
  • Οι διαδηλωτές θα κινηθούν προς την πλατεία ΧΑΝΘ, 200 μέτρα από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς.
  • Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.
  • Ξεχωριστό συλαλλητήριο διοργανώνουν -την ίδια ώρα, στην πλατεία Αριστοτέλους- το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών), η ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση), το ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) και η ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος).
  •  

το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα, ως θρεπτικό συστατικό, ως φάρμακο ή φορέας φαρμάκων και ως καλλυντικό.



Η ιστορία της ελιάς χάνεται στα βάθη των αιώνων και αντανακλά χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. Για τους Έλληνες, η ελιά ήταν συνδεδεμένη με την κοινωνική και οικονομική ζωή. Θεωρήθηκε δέντρο ιερό και προστατευόμενο και υπήρξε σύμβολο Ειρήνης, Νίκης, και Φιλίας των Λαών και Σοφίας.




Ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) ονομάζει "Ελαιόλαδο" το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς της Ελιάς της Ευρωπαϊκής (Οlea europea) με μέσα αποκλειστικά μηχανικά και μεθόδους ή επεξεργασίες οπωσδήποτε φυσικές, σε θερμοκρασίες που να μην προκαλούν αλλοίωση του ελαίου.

Το ελαιόλαδο αποδίδει 9 χιλιοθερμίδες ανά γρ. (1 κουταλιά σούπας = 15 ml, δίνει 135 Κcal). Είναι μια πλούσια πηγή ενέργειας για τον ορφανισμό και για αυτό το χρειαζόμαστε στο ημερήσιο διαιτολόγιο ως κύρια πηγή λίπους όπως συστήνει και η Μεσογειακή μας... Διατροφή. Βέβαια ισχύει και εδώ το «παν μέτρον άριστον» οπότε το χρησιμοποιούμε με φειδώ ανάλογα με τη συνολική πρόσληψη ενέργειας οπότε 3-4 κ. σούπας είναι αρκετές/ημ για το φαγητό ή τη σαλάτα.

Τα έλαια και γενικά όλες οι λιπαρές ύλες οξειδώνονται, από την επίδραση της θερμοκρασίας, κατά το μαγείρεμα και το τηγάνισμα, ιδιαίτερα δε όταν οι συνθήκες είναι πολύ δραστικές, δηλαδή η θερμοκρασία είναι υψηλή και η διάρκεια μαγειρέματος-τηγανίσματος μεγάλη. Το πρόβλημα με την οξείδωση είναι τα προїόντα που παράγονται και τα οποία μπορεί να επιδρούν δυσμενώς στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα η ακρολεΐνη, φαίνεται να σχετίζεται με τη σύνθεση ακρυλαμιδίου σε διάφορα αμυλούχα τρόφιμα τα οποία τηγανίζονται παρουσία ελαίων που οξειδώνονται εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες, και η ουσία αυτή θεωρείται καρκινιγόνος. Γίνεται σαφές το πόσο σημαντικό είναι τα βρώσιμα έλαια να έχουν αυξημένη ανθεκτικότητα στην οξείδωση.

Η επί της % κατά βάρος περιεκτικότητα του λαδιού σε ελεύθερα οξέα λέγεται οξύτητα και από αυτήν εξαρτάται η ποιότητα του λαδιού. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά είδη ελαιολάδου με διαφορετικούς βαθμούς οξύτητας και οργανοληπτικής αξιολόγησης όπως φαίνεται και στον πίνακα. Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο είναι αυτό που η ελεύθερη οξύτητα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, είναι απο 0 εως 0,8 βαθμό (0,8g/100g) και ο βαθμός οργανοληπτικής του αξιολόγησης είναι ίσος ή ανώτερος του 6,5.

Το ελαιόλαδο τελικά οξειδώνεται λιγότερο από τα σπορέλαια, κατά το τηγάνισμα, επειδή περιέχει σε μικρότερο ποσοστό πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινελαϊκό οξύ Δ9,12C18:2- α-λινολενικό οξύ Δ9,12,15C18:3) και μεγαλύτερο ποσοστό μονοακόρεστα (ελαϊκό οξύ Δ9C18:1) λιπαρά οξέα. Έτσι στο ελαιόλαδο, κατά το τηγάνισμα, περιορίζεται αισθητά ο σχηματισμός υπεροξειδίων και ελεύθερων ριζών που έχουν αρνητική επίδραση στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ οι δυσάρεστες συνέπειες που είναι δυνατό να προκληθούν στον οργανισμό από το ελαιόλαδο κατά την επανειλημμένη χρήση του στο τηγάνισμα και το μαγείρεμα, είναι πολύ λιγότερες από αυτές οι οποίες προκαλούνται από τα άλλα φυτικά έλαια που υποβάλλονται στις ίδιες συνθήκες.

Γενικά το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα, ως θρεπτικό συστατικό, ως φάρμακο ή φορέας φαρμάκων και ως καλλυντικό.
Αποτελείται κυρίως από το μονοακόρεστο ελαїκό οξύ. Σύμφωνα με τις συστάσεις η ημερήσια πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων πρέπει να αποτελεί ποσοστό 10% της ολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας. Αυτό βέβαια πρέπει να αποτελεί μέρος της ολικής ημερήσιας πρόσληψης λίπους, που δεν πρέπει να ξεπερνά το 30%. Δηλαδή λέμε ναι στο λάδι αλλά όχι στην υπερβολική πρόσληψη λίπους στη διατροφή μας.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν αντικαρκινική δράση μέσω της παρεμπόδισης του σχηματισμού των ελευθέρων ριζών και ως εκ τούτου του οξειδωτικού στρες. Η δράση αυτή είναι πιο σημαντική στις περιπτώσεις καρκίνου του παχέως εντέρου και του ορθού, του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου καθώς και οποιουδήποτε είδους καρκίνου του γαστρεντερικού σωλήνα. Το είδος του λίπους που καταναλώνεται έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ότι η ποσότητα στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο ελαιόλαδο είναι :
1) η βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη),
2) τα καροτενοειδή (π.χ β-καροτένιο)που βρίσκονται σε μεγαλύτερη αναλογία στις πράσινες ελιές,
3) οι φαινόλες που εξαρτώνται από τις κλιματολογικές συνθήκες, την παραγωγή, την αποθήκευση και την ωριμότητα των ελιών και χωρίζονται σε απλές (π.χ υδροξυτυροσόλη), οι οποίες παρεμποδίζουν την συσσώρευση αιμοπεταλίων με αποτέλεσμα να έχουν αντι-φλεγμονώδη δράση, σε σύνθετες φαινόλες (π.χ ολευροπείνη) που βοηθούν στο σχηματισμό νιτρικού οξέος που είναι ισχυρό αγγειοδιασταλτικό με αποτέλεσμα να έχει αντι βακτηριδιακή δράση, το φερουλικό και καφεικό οξύ.
Το σκουαλένιο, κύριο συστατικό του ελαιολάδου, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος στο δέρμα.

Επίδραση ελαιολάδου στην υγεία
Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες που έγιναν για την επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία έχουν αποδείξει την πολύ θετική του επίδραση στα λιπίδια του αίματος και γενικότερα στο καρδιοαγγειακό σύστημα. Βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων και συσσώρευση αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Μειώνει την ολική χοληστερόλη στο αίμα, την ‘κακή’ χοληστερόλη (LDL), τα τριγλυκερίδια και την αθηρογενή δράση δηλ. την σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών. Το ελαιόλαδο, επίσης αυξάνει την ‘καλή’  χοληστερόλη (HDL), η οποία έχει προστατευτική δράση. Το ελαιόλαδο έχει, επίσης, επίδραση στην  πρωτογενή αλλά και στη δευτερογενή πρόληψη (π.χ πρόληψη 2ου καρδιακού επεισοδίου).
Πριν από έναν αιώνα περίπου διαπιστώθηκε ότι προσθήκη ελαιόλαδου στο γεύμα βοηθούσε στη μείωση της συγκέντρωσης των γαστρικών υγρών, μείωση της δυσπεψίας και ελάττωση του πόνου, με τη χορήγηση ελαιόλαδου μαζί με χυμό από πορτοκάλι. Νεότερες μελέτες έδειξαν τη θεραπευτική δράση του ελαιόλαδου στο δωδεκαδακτυλικό έλκος και τη βελτίωση της κινητικότητας του παχέως εντέρου. Αντικατάσταση, στο διαιτολόγιο, του ζωικού λίπους με ελαιόλαδο μείωσε κατά 33,4% τα περιστατικά του έλκους του δωδεκαδάκτυλου.
Από πολύ παλαιά το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε σε τοπικές εφαρμογές κατά των παθήσεων του δέρματος με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Φαίνεται ότι ο ρόλος του στην περίπτωση αυτή οφείλεται στη δράση της βιταμίνης Ε. Γνωστός επίσης είναι ο προστατευτικός ρόλος του ελαιόλαδου στο δέρμα από την ακτινοβολία και ο κατευναστικός ρόλος του στους πόνους από νήγματα διαφόρων εντόμων .
Το ελαιόλαδο είναι χολαγωγό/χολοκυστοκινητικό δηλαδή έχει αυξημένη ικανότητα απομάκρυνσης της χολής από τη χοληδόχο κύστη, με αποτέλεσμα την πρόληψη χολολιθίασης.
Επίσης, έχει πολύ θετική επίδραση την πέψη των τροφών και στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από αυτές π.χ ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου.
Κατά τη διαδικασία της γήρανσης, όπως και σε καταστάσεις όπως είναι η απώλεια μνήμης και η νόσος του Alzheimer αυξάνονται οι απαιτήσεις του οργανισμού σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα γιατί αυτά βοηθούν να διατηρείται η δομή του κυτταρικού τοιχώματος του εγκεφάλου.
Το ελαιόλαδο έχει ελαφριά υπακτική δράση με αποτέλεσμα να βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Συμπερασματικά μπορεί να αναφερθεί ότι το ελαιόλαδο είναι μια σπουδαία λιπαρή ύλη στη διατροφή του ανθρώπου με αναμφισβήτητη βιολογική και θρεπτική αξία.

Μεσογειακή Διατροφή

Είναι γνωστό ότι η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί το πρότυπο μοντέλο σίτισης παγκοσμίως. Η υιοθέτηση αυτού του τύπου Διατροφής έχει να κάνει με μεγάλη σειρά ερευνών που σχετίζουν τη Μεσογειακή Δίαιτα με πρόληψη κατά διαφόρων παθήσεων και μακροζωία. Περιλαμβάνει τις διατροφικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου της δεκαετίας του 1940 και του 1960. Ουσιαστικά ήταν η εξέλιξη του τρόπου διατροφής και των προϊόντων, που αποτελούσαν τη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Αραβικών φυλών που με το πέρασμα των αιώνων διασώθηκε.      Έτσι, η Μεσογειακή Δίαιτα δεν είναι απλά μια δίαιτα, αλλά ένας τρόπος ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες είναι από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο, παρόλο που το βιοτικό τους επίπεδο είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό ατόμων άλλων χωρών.
Έχει αποδειχτεί, με επιστημονικές ότι η Μεσογειακή Δίαιτα εμποδίζει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες. Αυτό το «οικολογικό» παράδοξο της χαμηλής καρδιαγγειακής θνητότητας στους Μεσογειακούς πληθυσμούς φάνηκε από τη Μελέτη των 7 Χωρών. Στη μελέτη αυτή μεταξύ άλλων συμμετείχε η Ελλάδα με την Κρήτη και την Κέρκυρα. Ο ερευνητής Keys (1904-2004) και οι συνεργάτες του απέδειξαν οτι η χοληστερόλη ήταν ο κύριος προσδιοριστής των καρδιαγγειακών νοσημάτων και πως ακόμα υπήρχε μια λίστα λιγότερο επικίνδυνων παραγόντων κινδύνου, όπως η υπέρταση και το κάπνισμα. Το κορεσμένο λίπος της διατροφής (βούτυρο, κόκκινο κρέας, τηγανητά) ήταν η κύρια πηγή χοληστερόλης. Το πώς τρώγανε το 1940 και το 60 φαίνεται στη διαφάνεια…. Πυρήνα της Δίαιτας αυτής αποτελούσε το ελαιόλαδο.

Τι είναι όμως ακριβώς η Μεσογειακή Δίαιτα; Είναι ένα διαιτολόγιο, που βασίζεται στην ταξινόμηση ομάδων τροφίμων, δηλαδή ποια τρόφιμα και σε ποιες ποσότητες πρέπει να καταναλώνονται σε ημερήσια, σε εβδομαδιαία ή σε μηνιαία βάση για να είναι σωστή η διατροφή του ανθρώπου. Η πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής (βλέπε σχήμα) εμφανίζει ημιποσοτικά τις διατροφικές οδηγίες για ενήλικες στην Ελλάδα. Το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλαβε να συντάξει το 1999, για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, σχέδιο διατροφικών οδηγιών για τους Έλληνες. Στόχος ήταν να βρεθούν και να τεκμηριωθούν οι ανάγκες των υγιών ενηλίκων και να απαντηθεί το ερώτημα: Τί θα έπρεπε να τρώμε;
Το διαιτολόγιο μπορεί να περιλαμβάνει καθημερινά τις εξής τροφές: Ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, γάλα, τυρί, γιαούρτι, ελιές και τέλος, ελαιόλαδο. Μερικές φορές την εβδομάδα πρέπει να καταναλώνονται οι εξής ομάδες τροφίμων: Αυγά, πουλερικά, ψάρια και γλυκά. Το κόκκινο κρέας επιτρέπεται να καταναλώνεται μερικές φορές το μήνα, ή αν καταναλώνεται πιο συχνά πρέπει να είναι σε μικρές ποσότητες. Επίσης, η κατανάλωση κρασιού επιτρέπεται καθημερινά, αλλά πάντα με μέτρο. Σημειώνεται πως μια μικρομερίδα αντιστοιχεί περίπου στο μισό της μερίδας που καθορίζουν οι αγορανομικές διατάξεις. Θυμηθείτε επίσης: Πίνετε αύθονο νερό και αποφεύγετε το αλάτι. Χρησιμοποιείστε εναλλακτικά μυρωδικά (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι κλπ). 
      Πρέπει να ξέρουμε ότι καμία τροφή ή ακόμα, καμία ομάδα τροφών, όταν καταναλώνεται μόνη της, δεν είναι επαρκής για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ο συνδυασμός των τροφών είναι απαραίτητος, για να εφοδιαστεί ο οργανισμός με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό , ωστόσο, να τονίσουμε ότι δεν φτάνει μόνο η σωστή διατροφή για την εξασφάλιση της υγείας μας. Είναι απαραίτητο επίσης να ασκούμαστε, και μάλιστα, οι δύο αυτοί παράγοντες πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους, για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό και ο παράγοντας άσκηση εμφανίζεται δίπλα στην πυραμίδα.
      Η Μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και άπεπτες φυτικές ίνες, πλούσια σε πρωτεΐνες, διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα κορεσμένα λιπαρά. Η κατανάλωση ελαιόλαδου Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα ψάρια με τα λιπαρά οξέα "ω-3" που περιέχουν, παρεμποδίζουν την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Αυτό που πλέον μένει είναι μια απάντηση στο ερώτημα: Γιατί η Μεσογειακή Διατροφή είναι τόσο σημαντική;
      Έχει προταθεί ότι ο προστατευτικός ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής στην καρδιαγγειακή νόσο οφείλεται λόγω της υψηλής κατανάλωσης μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ελαιόλαδο), της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, της υψηλής κατανάλωσης βιταμινών Β6, Β12 και φυλλικού οξέως (φρούτα, λαχανικά) και της περιορισμένης κατανάλωσης πρωτεΐνης (κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα):
·         στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
·         στην αντιοξειδωτική & αντιφλεγμονώδη δράση
       της
·         στον περιορισμό των βλαβών στο ενδοθήλιο
·         στη ρύθμιση του σωματικού βάρους

Σήμερα, δυστυχώς, οι Έλληνες δεν ακολουθούν πια πλήρως την Μεσογειακή δίαιτα. Η κατανάλωση ερυθρού κρέατος γίνεται όλο και πιο συχνή και το ψάρι δεν καταναλώνεται όσο θα έπρεπε. Ούτε βέβαια, ασκούμαστε όσο θα έπρεπε. Ο μοντέρνος – δυτικός τρόπος ζωής και διατροφής οδήγησε την ελληνική κοινωνία στη διατροφή με "πακέτα" ή στη διατροφή των "fast food". Είναι επιτακτική λοιπόν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατρεφόμαστε σωστά, μεσογειακά, να κάνουμε μια στροφή στην παράδοση. Είναι καιρός πια ως λαός να δείξουμε και τη διατροφική μας ανωτερότητα, υιοθετώντας τη μεσογειακή μας δίαιτα ως κομμάτι του εαυτού μας και ταυτόχρονα απομακρύνοντας τα δυτικά πρότυπα διατροφής.

 Θεο Θεο

10 Σεπ 2010

Κομβόι μέχρι τη Θεσσαλονίκη για τα διόδια ...



  1. Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην πληρωμή τελών σε ιδιώτες-κατασκευαστές ενόψει ΔΕΘ.

  2. Ένα κομβόι περίπου 400 αυτοκινήτων θα κατευθυνθεί αύριο προς τη Θεσσαλονίκη για να ενωθεί με τους υπόλοιπους συνδικαλιστικούς φορείς οι οποίοι θα διαδηλώσουν κατά της λιτότητας και του μνημονίου.

  3. Οι οδηγοί, που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη ανήμερα των εγκαινίων της ΔΕΘ, διαμαρτύρονται ...

Η Γερμανία ζητά να αναγνωρίσει όλη η ΕΕ το Κόσοβο....

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa) από την Πρίστινα και το Σαράγιεβο, η Γερμανία θέλει να κινητοποιήσει την ΕΕ, ώστε να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως αυτόνομο κράτος. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Guido Westerwelle απηύθυνε έκκληση σήμερα στην Πρίστινα και στα κράτη της ΕΕ που μέχρι τώρα διστάζουν να αποδεχθούν τη δήλωση ανεξαρτησίας της πιο νέας ευρωπαϊκής χώρας. Μέχρι τώρα λείπει η συγκατάθεση 5 εκ των 27 κρατών της ΕΕ: Ισπανίας,...

«Ναι, ήταν ο Φίλιππος»

Ο καθηγητής Ανατομίας Μασγκρέιβ στηρίζει απολύτως με μελέτη του την ερμηνεία του Μανόλη Ανδρόνικου.
Ο νεκρός στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας είναι ο Φίλιππος Β’ και σίγουρα δεν είναι ο Φίλιππος Αριδαίος, γιος του και ετεροθαλής αδερφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
Η νέα δημοσίευση του καθηγητή Τζόναθαν Μασγκρέιβ από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, σε ιατρικό περιοδικό, στηρίζει απολύτως την ερμηνεία που ο Μανόλης Ανδρόνικος είχε δώσει στα ευρήματά του με επιστημονικά στοιχεία, τα οποία, μάλιστα, δεν προέρχονται από την αρχαιολογία.

Η μελέτη του καθηγητή Aνατομίας.....

Για το χρυσό σήμερα η Ελλάδα ...

Η Ρωσία θα είναι η αντίπαλος της εθνικής υδατοσφαίρισης των γυναικών, σήμερα, στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Ζάγκρεμπ.
Η κάτοχος του τίτλου στις δύο τελευταίες διοργανώσεις νίκησε σχετικά εύκολα 10-7 την Ολλανδία στον δεύτερο ημιτελικό και πλέον στέκεται τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο της «γαλανόλευκης» προς το χρυσό μετάλλιο. Ο αγώνας άρχισε...

Σάλτσα ντομάτας για πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Έρευνα του ιταλικού πανεπιστημίου της πόλης Κιέτι, σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό κέντρο της Νάπολης, αποδεικνύει ότι η κατανάλωση σάλτσας φρέσκιας ντομάτας, βοηθά σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.
Για την συγκεκριμένη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research,...

«Ο Τούρκος δεν βλάπτει την Πίστιν»...Ποιος μεγαλος "Ελληνας" το ειπε?

Πολλές υπερβολές γράφτηκαν για τον Κοσμά Αιτωλό, προκειμένου να αποκρυβεί η από το πατριαρχείο κατευθυνόμενη αντεθνική του προπαγάνδα και να υποστηριχθεί –ψευδώς– πως δήθεν επιτελούσε εθνικό έργο.

     Υποστηρίζεται για παράδειγμα, ότι ο Κοσμάς μύησε πολλούς στην επαναστατική ιδέα κι ανάμεσά τους τον Κατσαντώνη στα 1777. (Φ. Μιχαλόπουλος, «Κοσμάς ο Αιτωλός», σελ. 57, 58, 66.) Ο αργότερα ονομαστός κλέφτης όμως, ήταν τότε νήπιο· γεννήθηκε μεταξύ 1770 και 1773. Το πατριαρχείο ήταν κάθετα αντίθετο με τις επαναστατικές ιδέες, γιʼ αυτό και αφόρισε τους επαναστάτες και την επανάσταση του ʼ21. Στέλνοντας τον Κοσμά Αιτωλό στην Ελλάδα επεδίωκε με την ανθελληνική, παθητική και χριστιανική μορφή της διδασκαλίας του να σβήνει άμεσα κάθε εμφανιζόμενη Ελληνική επαναστατική φλόγα.  (Βλ. «Τα πλήρη κείμενα των τριών αφορισμών του '21 από τον Γρηγόριο Ε΄» και «Οι πατριαρχικοί αφορισμοί Μπουμπουλίνας, αρματολών, "κακούργων" Σουλιωτών κ.λπ. κ.λπ.».)

     Ο Κοσμάς δεν αρκούνταν στη σιωπή, αλλά συμβούλευε καθαρά υποταγή στον Τούρκο κατακτητή. Δεν ήθελε να έχει σχέση με την Ελλάδα, ούτε με καμμία άλλη πατρίδα, τόνιζε πως πατρίδα όλων είναι ο ουρανός και συνιστούσε στους Ρωμιούς να παραμείνουν υποταγμένοι στους Τούρκους, που ήρθαν για να διαφυλαχθεί η ορθόδοξη πίστη από την εκ δυσμών απειλή. Συνιστούσε ακόμα να προσεύχονται οι χριστιανοί, για να φωτίζει ο Θεός τον βασιλιά και τους «ζαπιτάδες», ώστε «να κυβερνούν τον κόσμο με πραότητα και δικαιοσύνη».
Ο Κοσμάς συμβούλευε καθαρά υποταγή στον Τούρκο κατακτητή. Δεν ήθελε να έχει σχέση με την Ελλάδα και συνιστούσε στους Ρωμιούς να παραμείνουν υποταγμένοι στους Τούρ-κους, που ήρθαν, για να δια-φυλαχθεί η ορθόδοξη πίστη από την εκ δυσμών απειλή.

     «Απολαύστε» αντιεπαναστατικές κι αντεθνικές διδαχές του Κοσμά:

     «Και διατί δεν ήφερεν ο Θεός άλλον βασιλέα, που ήταν τόσα ρηγάτα έδω κοντά να τους το δώση, μόνον ήφερε τον Τούρκον, μέσαθεν από την Κόκκινην Μηλιάν και του το εχάρισε; Ήξερεν ο Θεός, πως τα άλλα ρηγάτα μας βλάπτουν εις την πίστιν, και (=ενώ) ο Τούρκος δεν μας βλάπτει. Άσπρα (=χρήματα) δώσʼ του και καβαλλίκευσέ τον από το κεφάλι. Και δια να μη κολασθώμεν, το έδωσε του Τούρκου, και τον έχει ο Θεός τον Τούρκον ωσάν σκύλον να μας φυλάη». (Ι. Μενούνου, «Διδαχές», Αθήνα 1979, σ. 269-270.)

     «Σας λυπάμαι για την περηφάνεια, οπού έχετε. Το ποδάρι μου εδώ δεν θα ξαναπατήση. Και εάν δεν αφήσετε αυτά τα πράγματα που κάνετε, την αυθαιρεσία και ληστεία, θα καταστραφήτε. Σε κείνο το κλαρί, που κρεμάτε τα σπαθιά σας, θάρθη μια μέρα που θα κρεμάσουν οι γύφτοι τα όργανά τους.» (Ελέχθη στο χωριό Άγιος Δονάτος Σουλίου, από το βιβλίο «Κοσμάς ο Αιτωλός» του Αυγ. Καντιώτη.)

     «Εμείς, χριστιανοί μου, δεν έχομεν εδώ πατρίδα... Δια τούτο και ο Θεός μας έβαλε τον νουν εις το επάνω μέρος, δια να στοχαζώμεθα πάντοτε την ουράνιον βασιλείαν, την αληθινήν πατρίδα μας.» (Διδαχή Α , 1, Ι. Μενούνου.)

    «Και βαθμοφόροι Τούρκοι μου παρέχουν τώρα την προστασίαν των. Ο καθείς από αυτούς επιζητεί την παρουσίαν του ιερωμένου εις τα χωριά, όπου έχουν τα φέουδά των, διότι ούτος παρακινεί τους Έλληνας να φέρωνται νομοταγώς και να πληρώνουν τα δικαιώματα εις τους φεουδάρχας των.» (Κ. Μέρτζιου, «Το εν Βενετία», σελ. 6). Στη διδαχή αυτή φαίνεται καθαρά ο ρόλος του κλήρου κατά την Τουρκοκρατία. Στο χειρόγραφο 12 της Μονής Λευκοπηγής αναγράφεται, ότι ο Κοσμάς παρακίνησε τους οπλοφόρους από τους ακροατές του να παραδώσουν τα όπλα «εις τους ζαπιτάδες». (Φ. Μιχαλόπουλος, «Κοσμάς ο Αιτωλός», σελ. 271.)

    «Να ρίψετε τʼ άρματα και να ελπίζετε εις τον Θεόν.» (Παπά-Αρσενίου Βλιαγκόφτη, ΙΓ  Πάτρια.)                                                                                                                                      ....http://freeinquiry.gr