# #

2 Ιουλ 2010

Εξαγορά με 214 ευρώ τον μήνα της γονικής άδειας και του χρόνου σπουδών ........Που θα τα βρουμε??? Μας αφησατε εστω μια δραχμουλα???

Δωρεάν η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας και ασθενείας ως ένα έτος και για τις μητέρες ο χρόνος κύησης και λοχείας- Υψηλό κόστος για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας
Μπόνους επτά ετών πλασματικής ασφάλισης, αλλά με υψηλό κόστος, προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τη συμπλήρωση των απαραίτητων 40 ετών ασφάλισης, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί ο ασφαλισμένος με το νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, δίδεται η δυνατότητα αναγνώρισης ως και επτά πλασματικών ετών ασφάλισης. Σε αυτά περιλαμβάνονται η στρατιωτική θητεία, ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής των παιδιών, η άδεια ασθενείας (ως 300 ημέρες συνολικά), ο χρόνος τακτικής επιδότησης ανεργίας (300 ημέρες συνολικά), ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (ως δύο έτη), ο χρόνος σπουδών ενός πτυχίου, ο χρόνος ανεργίας, η άδεια κύησης και λοχείας και οι ημέρες της απεργίας.

Ο χρόνος γονικής άδειας και ο χρόνος φοίτησης εξαγοράζονται....
 με την καταβολή ποσοστού 26% επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Αντιστοιχεί σε 214,69 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης. Διαφορετικά ποσά ισχύουν για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας, της εκπαιδευτικής άδειας και της τακτικής ανεργίας.

Εξηγώντας τη σχετική διάταξη, ο ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης τόνιζε χθες ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις αναγνωρίσιμου πλασματικού χρόνου. Πρώτον, χωρίς εξαγορά θα αναγνωρίζεται το ένα έτος που ενδεχομένως ο ασφαλισμένος επιδοτηθεί ως άνεργος από τον ΟΑΕΔ, ο χρόνος της κύησης και της λοχίας για τις γυναίκες και ο χρόνος της επιδοτούμενης ασθενείας (συνολικά ένα έτος). Δεύτερον, δίνεται η δυνατότητα να αναγνωριστούν τα χρόνια σπουδών με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, τα χρόνια στρατού και τα χρόνια ανεργίας.

Π άντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το κόστος των αναγνωρίσεων για επτά χρόνια αναγνώρισης θα ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.

Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται σταδιακή εφαρμογή της διάταξης από το 2011. Στο πρώτο έτος εφαρμογής (2011) ο πλασματικός χρόνος θα φθάνει στα 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους αυτού. Διαμορφώνεται σε 5 έτη το 2012, φθάνει στα 6 έτη το 2013 και από το 2014 και εντεύθεν θα διαμορφωθεί στα 7 έτη.

Για να συνυπολογίζονται οι πλασματικοί χρόνοι στη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι ημέρες επιδότησης λόγω ασθενείας, λόγω τακτικής ανεργίας και ο προβλεπόμενος από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας συνυπολογίζονται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για τον προσδιορισμό της σύνταξης. Για την αναγνώρισή τους δεν χρειάζεται η εξαγορά του χρόνου.

Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας και ο χρόνος απεργίας αναγνωρίζονται, με αίτηση του ενδιαφερομένου, τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και εξαγοράζονται βάσει του ποσοστού εισφοράς εργοδότη και ασφαλισμένου του οικείου φορέα και των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, το ποσό δε της εξαγοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο. Η αίτηση υποβάλλεται στο Ταμείο στο οποίο υπαγόταν ο ασφαλισμένος κατά τον χρόνο χορήγησης της εκπαιδευτικής άδειας ή της απεργίας και συνοδεύεται από βεβαίωση του εργοδότη που εκδόθηκε κατά τον ίδιο χρόνο.

Ο χρόνος φοίτησης σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, ο χρόνος σπουδών σε μέσες επαγγελματικές σχολές καθώς και ο χρόνος ανεργίας αναγνωρίζονται, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Καταβάλλεται για κάθε μήνα ποσό εξαγοράς υπολογιζόμενο με ποσοστό 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Οι ασφαλιστικές εισφορές για τις, κατά τα παραπάνω, αναγνωρίσεις καταβάλλονται είτε εφάπαξ εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες δόσεις ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες. Η πρώτη δόση καταβάλλεται ως το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης, ενώ καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνσή της με τα εκάστοτε προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη.

Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος πριν από τον χρόνο εξόφλησης του ποσού της εξαγοράς, οι δόσεις παρακρατούνται από τη σύνταξη υπό την προϋπόθεση ότι δεν ξεπερνούν το ένα τέταρτο του συνολικού ποσού της σύνταξης.


ΤΟ ΒΗΜΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ | Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.