# #

30 Ιουν 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ είναι κατά 10% ακριβότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης


Η ΕΛΛΑΔΑ είναι κατά 10% ακριβότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λαμβάνοντας υπόψη ένα συγκρίσιμο καλάθι από τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Γιούροστατ. Η ίδια στατιστική έρευνα δείχνει ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών φθάνουν ακόμη και το ένα προς δύο.

Στις ακριβότερες χώρες, με βάση το καλάθι- και χωρίς φυσικά να υπολογίζονται οι μισθοί ...
και τα εισοδήματα- συγκαταλέγεται η Δανία, με 40% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο το 2009. Ακολουθούν η Ιρλανδία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Γαλλία, που κινούνται σε μια κλίμακα από 10% έως 30% πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Στην κατηγορία της Ελλάδας- πάνω από 10%- περιλαμβάνονται επίσης η Ιταλία, η Κύπρος και η Σουηδία, ενώ κάτω από το 10% βρίσκονται η Ολλανδία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Πορτογαλία.

Οι πιο φθηνές
Κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο ακρίβειας, κατά 10%- 30%, βρίσκονται η Λετονία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Τσεχία κι η Λιθουανία ενώ τρεις χώρες, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι 30% - 40% φθηνότερες από τον μέσο κοινοτικό όρο.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν το 2009, όταν δεν είχαν επέλθει οι αυξήσεις στον καπνό και τα τσιγάρα ή η αύξηση του ΦΠΑ, που κατ΄ αναλογία θα έχουν επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση της Ελλάδας από τον κοινοτικό μέσο όρο. Αξιοπερίεργο επίσης είναι το γεγονός ότι η απόκλιση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα έντονη στην κατηγορία του γάλακτος, των τυριών και των αυγών.

Η Γιούροστατ έδωσε χθες στοιχεία και για τους φόρους στην Ενωση των 27 σημειώνοντας πως το 2008- χρονιά της κρίσης- η φορολογία στην ευρωζώνη μειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο 39,7%, έναντι 40,4%. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που το 2008 είχαν από τους χαμηλότερους φόρους στην κατανάλωση (15,1%).

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Καρανασοπούλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.