# #

29 Σεπ 2014

Τεράστιο το κίνημα «Δεν πληρώνω τον ΕΝΦΙΑ» -Ποιες ομάδες συμμετέχουν




Ο ΕΝΦΙΑ αποδεικνύεται η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, ενεργοποιώντας ένα κινηματικό κύμα. Με αφορμή το νέο χαράτσι, ένα πλήθος συλλογικοτήτων συντονίζει τη δράση του με στόχο την ανάπτυξη δράσεων για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.


Τα πρώτα δείγματα συμμετοχής είναι άκρως εντυπωσιακά. Συνολικά 45 ..συλλογικότητες (δημοτικές κινήσεις, εργατικά σωματεία, κινήσεις αλληλεγγύης, συσπειρώσεις Νομικών, πρωτοβουλίες πολιτών κ.ά.) έδωσαν το «παρών» στην πετυχημένη παναττική συνάντηση συντονισμού που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας το Σάββατο.

«Η ουσία είναι ότι συγκροτείται πάλι ένα πολύ μεγάλο όσο και πλατύ μέτωπο για να ξανασυσταθεί ένα κίνημα αντίστοιχο με αυτό της περιόδου με τα χαράτσια» λέει στην εφημερίδα ο Κώστας Μαρματάκης από τους «Πολίτες ενάντια στα Χαράτσια». Στη σύσκεψη αναδείχτηκε ο άδικος, αντισυνταγματικός και ταξικά μεροληπτικός χαρακτήρας του ΕΝΦΙΑ.

Εχουν και νομική τεκμηρίωση

Νομικοί, φοροτεχνικοί και οικονομολόγοι τεκμηρίωσαν με την ανάλυσή τους ότι το νέο αυτό χαράτσι αποτελεί μέρος της γενικότερης επίθεσης ενάντια στο εισόδημα των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων στρωμάτων, του πληθυσμού της υπαίθρου. Κύριο, όμως, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε ο συντονισμός της δράσης των συλλογικοτήτων για την ενεργοποίηση των πολιτών σε ένα μεγάλο κινηματικό κύμα που θα «σαρώσει» όχι μόνο τον συγκεκριμένο άδικο νόμο, αλλά συνολικά τις ανάλγητες αντιλαϊκές πολιτικές. Αλλωστε το κυρίαρχο σύνθημα είναι σαφές: «Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τώρα! Δίκαιη φορολόγηση – Να πληρώσουν οι πλούσιοι».

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο κίνημα συμπληρώνεται και από την απαραίτητη νομική τεχνογνωσία. Υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ανάρτησε στην ιστοσελίδα του (dsa.gr) έναν σαφή οδηγό για την άσκηση προσφυγών κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Οι οδηγίες απευθύνονται αποκλειστικά σε πρόσωπα που λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν δύνανται να ορίσουν δικηγόρο και αφορούν στις άμεσες νομικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν προκειμένου να ασκήσουν εμπροθέσμως και παραδεκτώς, αφενός την «ενδικοφανή προσφυγή» κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και αφετέρου να ζητήσουν από το δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης του ευεργετήματος της πενίας. «Θα σταθούμε αλληλέγγυοι στους πολίτες σε όλη την προσπάθεια που ξεκινάμε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ», τονίζει στην εφημερίδα μας η Κατερίνα Κνήτου από τους «Δικηγόρους ενάντια στα Χαράτσια – Κατοικία SOS», ενημερώνοντας ότι θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο νέες οδηγίες ενδικοφανούς προσφυγής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε πολίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρματάκη, η τεράστια εμπειρία του κινήματος ενάντια στο «χαράτσι της ΔΕΗ» αποτελεί τη βασικότερη παρακαταθήκη και οδηγό για τις επικείμενες δράσεις: Πολυμορφία πρωτοβουλιών, Αυτονομία-Αυτοοργάνωση, Αλληλεγγύη αλλά και Συντονισμός επεξεργασιών και δράσεων.

Το Πρόγραμμα παρεμβάσεων

Αμεση διοργάνωση εκδηλώσεων-συνελεύσεων στις γειτονιές της Αττικής για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών.

Κάλεσμα σε Παναττική Μέρα Παρέμβασης (συλλαλητήρια, συμβολικές καταλήψεις ή διανομή έντυπου υλικού) στις ΔΟΥ την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου.

Πανελλαδικό Διήμερο Δράσεων στις τράπεζες το διήμερο Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

Ανάληψη πρωτοβουλίας από τις αυτοδιοικητικές κινήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (πρόταση προς ΚΕΔΕ).

Συγκρότηση επιστημονικής ομάδας (από νομικούς, φοροτεχνικούς, οικονομολόγους) που θα αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών (μέσα από συλλογικές-κινηματικές διαδικασίες, αλλά και διαδικτυακά), για τις όποιες νομικές δυνατότητες προστασίας των συμφερόντων τους.


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.