# #

11 Ιαν 2012

Ακατάσχετη η αιμορραγία των τραπεζικών καταθέσεων


trapeza-ths-ellados-300x225Συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο η φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες εντείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας και την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση μέσω ευρωσυστήματος.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, διαμορφώθηκαν στο τέλος Νοεμβρίου σε 172,8 δισ. ευρώ με απώλειες κατά 3,5 δισ. ευρώ έναντι του Οκτωβρίου.
Ειδικότερα οι καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν σε 144,14 δισ. ευρώ και ήταν κατά 2,7 δισ. ευρώ λιγότερες έναντι του Οκτωβρίου. 
Από την αρχή του 2011, η εκροή καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα από το τραπεζικό σύστημα ανήλθε σε ...
36,7 δισ. ευρώ.
 ΤΑΣΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η εικόνα για τον Δεκέμβριο εμφανίσει τάση σταθεροποίησης. Η συνεχής εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό, που πάντως αφορά το μεγαλύτερο τμήμα της απώλειας.
 Οπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η τάση απόσυρσης καταθέσεων ερμηνεύεται και από την ανάγκη νοικοκυριών και επιχειρήσεων να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις καταφεύγοντας στις καταθέσεις τους, καθώς η κρίση και η βαθιά ύφεση έχει πλήξει και το διαθέσιμο εισόδημα και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν τρέχουσες υποχρεώσεις.
Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΚΤ ΚΑΙ ΤτΕ

Την αιμορραγία των καταθέσεων που στερεί από το τραπεζικό σύστημα πολύτιμη ρευστότητα, οι τράπεζες αντισταθμίζουν εν μέρει μέσω του δανεισμού τους από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ δισ. ευρώ έναντι του προηγούμενου μήνα.
 Συνολικά ο δανεισμός της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησε στα 73,4 δισ. ευρώ στα τέλη του Νοεμβρίου από 74,3 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας. Αντίθετα, η έκτακτη βοήθεια του μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος αυξήθηκε στα 42,85 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν επιπλέον 6,6 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό τον Νοέμβριο. Η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις τράπεζες που έκαναν χρήση της διευκόλυνσης. Η συνολική χρηματοδότηση του ELA προς τις τράπεζες ήταν στα 36,25 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.