# #

5 Μαΐ 2011

Τριήμερο συνέδριο για το χρέος. . .



thumb
Από το Μαρικάκι
Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων το ζήτημα του χρέους, με το οποίο λίγοι ασχολήθηκαν στην αρχή, βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων είτε από τη σκοπιά των κυρίαρχων κύκλων που συγκρούονται για την αναγκαιότητα ή μη περί της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, είτε από τη σκοπιά εκείνων που υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες για τη διαγραφή ενός μέρους του (που σημαίνει ότι στην περίπτωση του τεράστιου ελληνικού χρέους μεγάλο κομμάτι θα πρέπει να αποπληρωθεί) είτε από τη σκοπιά εκείνων που υποστηρίζουν ότι το χρέος είναι αδύνατο να αποπληρωθεί χωρίς να εξοντωθεί ο λαός και η χώρα, κι επομένως καλούν σε στάση πληρωμών.
Ως επί το πλείστον, η δεύτερη κατηγορία συζητήσεων, αντανακλάται στο διεθνές συνέδριο για το χρέος που  ξεκινά αύριο στην Αθήνα και το διοργανώνει η Πρωτοβουλία για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με μια..
σειρά ΜΚΟ: European Network on Debt and Development (Eurodad), Committee for the Abolition of Third World Debt (CADTM), Bretton Woods Project (Βρετανία), Research Money and Finance (RMF), Afri -- Action From Irerland, Debt and Development Coalition Ireland, Jubilee Debt Campaign ( Βρετανία) και Observatorio de la Deuda en la Globalización ( Ισπανία).
Οι εργασίες του συνεδρίου πιο συγκεκριμένα ξεκινούν αύριο στις 17.15 και ολοκληρώνονται την Κυριακή το βράδυ. Θα φιλοξενηθούν στο Αμφιθέατρο 1 στον 1ο όροφο της Νομικής. Το άνοιγμα των εργασιών θα γίνει από την ανεξάρτητη βουλευτή Σοφία Σακοράφα ενώ οι θεματικές συζηήσεις που θα γίνουν είναι οι εξής:
• Η πραγματικότητα της κρίσης στην Ελλάδα.
• Το χρέος στην Ευρώπη: βασικοί παράγοντες και η τρέχουσα πολιτική.
• Το παγκόσμιο πρόβλημα του χρέους: Οι κρίσεις χρέους στο Νότο.
• Εναλλακτικές λύσεις στην αντιμετώπιση του χρέους – διεθνή διδάγματα.
• Εμπειρίες Επιτροπών Ελέγχου του Χρέους από όλο τον κόσμο.
• Οι επιπτώσεις του χρέους σε διαφορετικές χώρες της Ευρωζώνης.
• Αιτήματα και κινήματα για μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα του χρέους.
Μεταξύ των ομιλητών είναι ο Ερίκ Τουσέν από την Επιτροπή για την Κατάργηση του Χρέους του του Τρίτου Κόσμου,  ο οποίος έχει συμβάλει στην ΕΛΕ του Εκουαδόρ, ο Όσκαρ Ουγκαρτέτσε, σύμβουλος Κεντρικών Τραπεζών Νικαράγουας –Βολιβίας στην αναδιάρθρωση του χρέους, ο βουλευτής του Die Linke Αντρέ Χούνκο ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Γάλλων Τραπεζοϋπαλλήλων της CGT, Ντενί Ντιράν, ο Νικ Ντίαρντεν από την Jubilee Debt Campaign , η Μαρία-Λουσία Φατορέλι, από την Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους, Βραζιλία, οι Μ. Ραχμάνι (Μαρόκο) και Φάτι Τσαμκί (Τυνησία), μέλη των επιτροπών για την κατάργηση του χρέους στον Τρίτο Κόσμο  (CADTM) και της Attac, κ.ά.

Από πλευράς Ελλάδας θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Π. Λαφαζάνης και Σ. Σακοράφα, ο οικονομολόγος Λ. Βατικιώτης, η συγγραφέας, Ν. Βαλαβάνη, ο συνδικαλιστής,Ν. Γουρλάς, ο καθηγητής εργατικού δικαίου Άρις Καζάκος, ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος, ο καθηγητής οικονομικών Κ. Λαπαβίτσας, καθηγηήτς Ν. Μαριάς, ο Γ. Μητραλιάς, εκπρόσωπος του CADTM Ελλάδας,η Δ. Σπανού, μέλος του Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, ο Π. Σωτήρης, πανεπιστημιακός, ο Γ. Τόλιος, οικονομολόγος, μέλη των κινημάτων "Δεν Πληρώνω", όπως ο Γ. Θεοδωρόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη, δήμαρχοι, όπως ο Π. Φιλίππου, (Σαρωνικού), αγρότες συνδικαλιστές, όπως ο Β. Γκανής από τη Φθιώτιδα.
Ολοκληρωμένο το πρόγραμμα των εργασιών μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.