2 Ιαν 2011

Μια βραδιά στη Νέα Υόρκη αφιερωμένη στην Οδύσσεια του Ομηρου




Διακόσιοι αναγνώστες κάθε ηλικίας και προέλευσης συγκεντρώθηκαν το Σάββατο (27/11) στη Νέα Υόρκη, για μία ολονύχτια εκδήλωση, όπου “πρωταγωνίστρια” ήταν η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά...

Οι “αναγνώστες του Ομήρου” μετά από ένα χρόνο σημαντικών επιτυχιών ανά τον κόσμο, το περασμένο Σάββατο, από τις 7 το βράδυ έως τις 7 το επόμενο πρωί, συγκεντρώθηκαν στο μεγαλοπρεπές Kaufmann Concert Hall, όπου απέδωσαν αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου στα αγγλικά, ελληνικά, αρχαία ελληνικά, λατινικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, εβραϊκά και ρωσικά, ενώ η μετάφραση του Stanley Lombardo στα αγγλικά προβαλλόταν σε γιγαντοοθόνη.

Το παρών έδωσαν απόμαχοι των πολέμων ...του Ιράκ και του Αφγανιστάν, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες από κάθε πεδίο, παιδιά και γονείς.

Στο ξεκίνημα της βραδιάς, το φημισμένο συγκρότημα αρχαιοελληνικής μουσικής “ΛύρΑυλος”, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Στέφου, εντυπωσίασε το αμερικανικό κοινό με μελωδίες ανακατασκευασμένων οργάνων από την εποχή του Οδυσσέα.

Χαρακτηριστικές στιγμές της Οδύσσειας ερμηνεύτηκαν χορευτικά από την ομάδα σύγχρονου χορού “Choreo Theatro”, υπό τη διεύθυνση της Ειρήνας Κωνσταντίνου Πούλου, συνοδευόμενα από το σλοβενικό συγκρότημα Silence.

Τα έσοδα της εκδήλωσης, την οποία διηύθυνε ο Έλληνας ηθοποιός/παραγωγός Γιάννης Σιμωνίδης, υπό την οργανωτική επίβλεψη της Στεφανίας Ξυδιά, θα διατεθούν στα διεθνή προγράμματα των Αναγνωστών του Ομήρου.

Σκοπός της οργάνωσης είναι η αναβίωση της δημόσιας ανάγνωσης, η αναγνώριση της αδιάλειπτης αμεσότητας του Ομήρου, η απότιση φόρου τιμής στους διεθνείς μεταφραστές του, η προσφορά μιας πολυεπίπεδης οπτικοακουστικής εμπειρίας στο κοινό, η μόρφωση και κοινωνικοποίηση χιλιάδων συμμετεχόντων.

Υπό τη διεύθυνση της ιδρύτριας, καθηγήτριας Kathryn Hohlwein και του κ. Σιμωνίδη, και με τη συμβολή πολυτάλαντων συνεργατών, “Οι Αναγνώστες του Ομήρου” απέσπασαν διθυράμβους από χιλιάδες συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ουρουγουάη, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία, και επιδιώκουν οικονομική στήριξη, ώστε να αντεπεξέλθουν στον αυξανόμενο αριθμό προσκλήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εκδήλωσε τέθηκε υπό την αιγίδα και υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τα Πανεπιστήμια “Bard” και “Fordham”, το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο, το Ίδρυμα “Andres Mata”, κ.ά.

πηγή

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.